Gradska hronika

Pčelarstvo u razvoju, trenutno registrovano više od 420 pčelinjaka

Pčelarstvo u Srbiji, ali i u Pirotu i okolini, poslednjih godina dobija sve više na značaju. Pored posla koji je relativno unosan, u mnogome često zavisi od vremenskih prilika, podsticaji koje obezbedjuje lokalna samouprava, ali i država, doprineli su da se sve više ljudi bavi pčelarstvom.

“Primetno je da se broj pčelinjih društava iz godine u godinu uvećava i to je sve izraženije poslednjih godina, naročito kod mlađih ljudi. Odmah da kažem da su podsticaji koje daje lokalna samoouprava, a zatim i država važni pokretači ove privredne delatnosti. Grad Pirot obezbeđuje subvencije za kupovinu pčelarske opreme sa pedeset posto što je izuzetna pomoć. Treba imati u vidu da su, recimo košnice i centrifuge veže investicije kod pčelara i to je bukvalno pedeset posto popust pri kupovini. U ovom trenutku imamo preko četiristo dvadeset registrovanih pčelinjaka na teritoriji Pirota i Dimitrovgrada koje mi pokrivamo iz Veterinarske klinike Pirot. A, to opet znači da ima preko deset hiljada košnica. Najveći pčelari imaju oko tri stotine košnica, a uglavnom se brojka kreće oko stotinu. Da bi pčelari dobili subvencije moraju registrovati i obeležiti svoj pčelinjak kao i svoje poljoprivredno gazdinstvo. Da bi dobio subvenciju Grada pčelar mora da ima najmanje pet košnica, a država koja daje osamsto dinara po košnici traži da pčelar ima najmanje dvadeset košnica. Za sada država više pomaže stočare, ali se nadamo da će se to popraviti i u pčelarstvu jer je poznat paritet jedna košnica jedna ovca”- kaže Miroslav Mitrović, iz Veterinarske klinike Pirot, zadužen, pored ostalog, i za registraciju i obeležavanje pčelinjaka.

Ova godina nije bila naklonjena pčelarima, i najiskusniji pčelari ne pamte slabiju godinu prema prinosima. Retko ko da je sa našeg područja vadio med. Cena meda je u otkupu znatno skočila i na veliko se plaća 6,2 evra za prvu klasu meda. Država je napravila Centar za otkup meda preko Saveza pčelarskih organizacija i za očekivati je da se izvoz meda iz Srbije odvija boljim tokovima, dodao je Mitrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker