Gradska hronika

Pčelarstvo u razvoju, trenutno registrovano više od 420 pčelinjaka

Pčelarstvo u Srbiji, ali i u Pirotu i okolini, poslednjih godina dobija sve više na značaju. Pored posla koji je relativno unosan, u mnogome često zavisi od vremenskih prilika, podsticaji koje obezbedjuje lokalna samouprava, ali i država, doprineli su da se sve više ljudi bavi pčelarstvom.

“Primetno je da se broj pčelinjih društava iz godine u godinu uvećava i to je sve izraženije poslednjih godina, naročito kod mlađih ljudi. Odmah da kažem da su podsticaji koje daje lokalna samoouprava, a zatim i država važni pokretači ove privredne delatnosti. Grad Pirot obezbeđuje subvencije za kupovinu pčelarske opreme sa pedeset posto što je izuzetna pomoć. Treba imati u vidu da su, recimo košnice i centrifuge veže investicije kod pčelara i to je bukvalno pedeset posto popust pri kupovini. U ovom trenutku imamo preko četiristo dvadeset registrovanih pčelinjaka na teritoriji Pirota i Dimitrovgrada koje mi pokrivamo iz Veterinarske klinike Pirot. A, to opet znači da ima preko deset hiljada košnica. Najveći pčelari imaju oko tri stotine košnica, a uglavnom se brojka kreće oko stotinu. Da bi pčelari dobili subvencije moraju registrovati i obeležiti svoj pčelinjak kao i svoje poljoprivredno gazdinstvo. Da bi dobio subvenciju Grada pčelar mora da ima najmanje pet košnica, a država koja daje osamsto dinara po košnici traži da pčelar ima najmanje dvadeset košnica. Za sada država više pomaže stočare, ali se nadamo da će se to popraviti i u pčelarstvu jer je poznat paritet jedna košnica jedna ovca”- kaže Miroslav Mitrović, iz Veterinarske klinike Pirot, zadužen, pored ostalog, i za registraciju i obeležavanje pčelinjaka.

Ova godina nije bila naklonjena pčelarima, i najiskusniji pčelari ne pamte slabiju godinu prema prinosima. Retko ko da je sa našeg područja vadio med. Cena meda je u otkupu znatno skočila i na veliko se plaća 6,2 evra za prvu klasu meda. Država je napravila Centar za otkup meda preko Saveza pčelarskih organizacija i za očekivati je da se izvoz meda iz Srbije odvija boljim tokovima, dodao je Mitrović.

Slične vesti

Back to top button