Lokalna samouprava

Panajotović: Pirot je jedan od retkih gradova u Srbiji koji se može pohvaliti visinom ulaganja u razvoj poljoprivrede

Ove godine lokalna samouprava grada Pirota opredelila je pedeset šest miliona dinara za razvoj poljoprivrede. Za direktna davanja, odnosno subvencije poljoprivrednicima, planirana su sredstva u iznosu od oko 47 miliona dinara – za kupovinu opreme i mehanizacije, razvoj stočarstva, pčelarstva, voćarstva i drugo. Maksimalan iznos subvencija u prošloj godini iznosio je 800.000 dinara. Praktično, ako je poljoprivrednik uložio za nabavku opreme i mehanizacije milion i šesto hiljada grad je polovinu od toga subvencionisao, i sa time se nastavlja kaže, Vidojko Panajotović, pomoćnik gradonačelnika Pirota.

“Na ovaj način stimulisani su popljoprivredni proizvođači pa ukupna ulaganja u razvoj poljoprivrede u Pirotu dostižu veoma visok nivo. Mislim da smo jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima toliki budžet za poljoprivredu. Kada budemo napravili analize rezultata svih ovih ulaganja videćemo gde je najbolje i dalje investirati, a gde preusmeravati sredstva. Očekujemo da uskoro dobijemo saglasnost na Plan za razvoj poljoprivrede od resornog ministarstva i da praktično počne realizacija bužeta za poljoprivredu. Oko tri miliona dinara su opredeljena za podršku aktivnostima ruralnog razvoja. Ideja je da se što više pomogne registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja, pored ostalog, planiraju da se bave i seoskim turizmom. To je novina od ove godine, a videćemo koliki će maksimalan iznos subvencija iznositi. Dobar deo novca se utroši i na druge aktivnosti kao što su poseta sajmova, održavanje seminara, razne edukacije, sabor poljoprivrednika i slično” – kaže Panajotović.

Panajotović je još dodao da postoji mogućnost da se rebalansom Budžeta izdvoji oko milion dinara kao pomoć Lovačkom udruženju “Ponišavlje Pirot” . Takođe, lokalna samouprava pokušava da na svaki način, u okviru svojih mogućnosti, pomogne u rešavanju problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici. Navodi primer otkupa jagnjadi ove godine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker