Lokalna samouprava

Panajotović: Dodela sredstava za kupovinu kuća na selu jedan od najozbiljnijih pokušaja države u cilju oživljavanja sela

U petak, 12. novembra, u Ministarstvu za brigu o selu, pomoćnik gradonačelnika Pirota, Vidojko Panajotović, potpisao je ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu za još dve porodice iz pirotskog kraja. Novčana sredstva su odobrena Milanu Penčiću za kupovinu kuće u Staničenju i Milanu Đorđeviću za kuću u Krupcu. Vidojko Panajotović kaže da je ova akcija naišla na veliki odjek u Srbiji, a do sada je samo Pirot potpisao jedanaest ugovora o dodeli novca za kupovinu kuća.

“Smatram da je ova akcija najozbiljniji pokušaj da nešto uradimo i sprečimo da nam se ljudi ne iseljavaju, da sela ne ostaju pusta. Država je krenula u tom pravcu brojnim merama, a i mi kao lokalna samouprava činimo sve što je u našoj moći. Pokušavamo da do svakog sela ima asfalta, autobuskog prevoza i drugih stvari koje podižu kvalitet života na selu. Na primer, dajemo oko 56 miliona dinara subvencije za poljoprivredu, to je pozamašna suma novca, često veći gradovi od Pirota manje izdvajaju za razvoj poljoprivrede. Ako uvidimo da je potrebno više siguran sam da će se novac obezbediti, i to za one grane poljoprivrede gde se vidi napredak i pokazuju najbolji rezultati” – kaže Panajotović.

Pirot je među prvim gradovima u Srbiji koji je najozbiljnije pristupio ovoj akciji koju realizuje Ministarstvo za brigu o selu. Panajotović ističe da se u ovakvim slučajevima ne radi o socijali i da lokalna samouprava nema nikakve ingerencije oko dodele sredstava, već je servis zainteresovanim licima da im pomogne oko neophodne dokumentacije, a posebna komisija u Ministarstvu odlučuje o dodeli sredstava. Takođe, pri lokalnoj samoupravi formirana je komisija koja obilazi porodice koje su se uselile u kuće i u obavezi je da podnosi izveštaj Ministarstvu za brigu o selu.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker