Lokalna samouprava

Paljenjem badnjaka i bdenijem u Tijabarskoj crkvi obeleženo Badnje veče

Bdenijem i paljenjem badnjaka u Hramu “Uspenje Presvete Bogorodice” u Tijabari pravoslavni vernici obeležili su badnje veče. Na bdeniju u porti Hrama okupio se veliki broj vernika, a zbog epidemiološke situacije izostalo je lomljenje česnice.

Starešina Hrama “Uspenje Presvete Bogorodice u Pirotu, otac , Žarko Dimić, čestitao je vernicima badnje veče i sutrašnji veliki praznik, Božić. On je pored ostalog rekao da je ovo početak spasenja roda ljudskog.

“Hristos je morao da se pojavi i pojavio se, skromno u pećini među stokom, u jaslama, na slami, ne u dvorcu i bogatstvu. U skromnosti je došao na ovaj svet. Došao je tako što ga je najavilo i nebo i zemlja. Njemu su se zaradovali i andjeli i obični ljudi, pastiri, pa čak i stoka je bila začuđena rođenem sina Božjega. Ovo je veliki praznika za naš narod, valiki praznik za sve pravoslavne hrišćane,. Badje veče je naročito značajno za nas jer ga provodimo u krugu porodice, tako što se pripremamo za svetu tajnu pričešća, molitvom, bogorazmišljanjem, s radošću i velikom željom za sjedinjenjem sa Gospodom Isusom Hristom”- rekao je otac Žarko Dimić.

Sutra, na Božić, sveštenici Tijabarske crkve služiće božićnu liturgiju od 8 časova i 30 minuta.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker