Salon knjiga i grafika

Pakrac, Vladana Matijevića, prva promocija na ovogodišnjem Salonu knjige i grafike

Pisac, Vladan Matijević,  promovisao je svoj roman Pakrac za koji je 2023. godine dobio nagradu Beogradski pobednik. Matijević,  je dobitnik Andrićeve nagrade za knjigu priča Prilično mrtvi, dobitnik Ninove nagrade za roman Pisac izdaleka i brojnih drugih nagrada. Dok roman Pakrac govori o sveprisutnom nasilju i zlu, pisac preporučuje i druga svoja dela čitaocima koji žele da istražuju, pronađu odgovore na pitanja koja ih muče ali i da se zabave, jer su njegova dela namenjena različitim ukusima i interesovanjima čitalačke publike.

Knjiga Pakrac ima više slojeva i prema rečima pisca govori o današnjem nasilju. Radnja romana događa se 2019. na Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. Glavni junak je 1991. bio na pakračkom ratištu i neprekidno   vidi scene iz tog vremena, upoređuje zakone sa ratišta koji i danas vladaju. On paralelno živi i u tom vremenu i u 2019.

“To je knjiga o ljudima koji su poraženi, koji su na margini s kojima se druži glavni junak, knjiga o današnjem vremenu i o ovom nasilju i zlu koje se manifestuje a može se govoriti i o 1991. godini kao jednom od uzroka sadašnjeg zla. Ja kroz taj roman provlačim moguće uzroke zašto je to tako, pa jedan od glavnih, u ovom slučaju za ovog junaka, jesu preživljeni ratovi. Rat može probuditi zversko u čoveku i sa objavljivanjem mira ne znači da je probuđena zver čvrsto zaspala, učesnik u ratu ispod kože možda i dalje krvari zbog preživljenih ratnih trauma, možda traži da se osveti zbog svojih rana, možda ne prihvata da se rat završio. U svetu gde se ratovi još događaju po neko se zapita čemu tolika razaranja ali skoro da nema brige o ljudima koji su preživeli ratne traume. ” – kaže Matijević.

Matijević je ljubiteljima pisane reči preporučio i druge svoje knjige.  Pored onih koje teraju na ozbiljno razmišljanje i pronalaženje odgovora na teška pitanja, on piše i za one koji žele da se nasmeju i da budu bolje raspoloženi. Takva je knjiga  Susret pod neobičnim okolnostima, priča o starici koja čitav život čeka jednog muškarca da je joj se javi.  Matijevićeva literature je namenjena svima, jer će kako kaže ovaj književnik uz čitanje ljudi biti bogatiji, bolje će se osećati,  naći  će neke odgovore i lakše će komunicirati sa drugima ljudima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de