Gradska hronika

Pakloni iz Nemačke za pirotske mališane

Neformalna grupa Mame Piroćanke i Udruženje građana Osveženje su u saradnji sa Gradom Pirotom obezbedili oko 500 paketa koji su danas podeljeni svim  prvacima i predškolcima u Pirotu i osnovcima škole Mladost.  Pakete je pripremila međunarodna organizacija  Božićno dete i prvobitno su trebali da budu podeljeni oko božićnih praznika ali je zbog vanredne situacije i ova aktivnost bila odložena. Ove godine su paketi za pirotske mališane stigli iz Nemačke.

Božićne paketiće  pripremaju deca širom sveta za svoje vršnjake u drugim zemljama pa su tako za decu iz Pirota ove godine paketi stigli iz Nemačke a prošle godine su bili iz Engleske. „Sadržaj paketa je raznolik u njima se  nalazi školski pribor, igračke, slatkiši a ovog puta je u svakom paketiću  i poruka na nemačkom jeziku i fotografija deteta koje je poslalo poklon“ – kaže  Dragana Ignjatović, predstavnica neformalne grupe Mame Piroćanke.

U čast Savindana paketi su svečano podeljeni prvacima OŠ „Sveti Sava“ ali su tokom dana i ostali prvaci i predškolci u gradu dobili poklone od svojih drugara iz Nemačke.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, kaže, da su pokloni stigli u pravo  vreme za Savindan, iako bilo je  u planu da to budu Božićni pokloni ali je zbog vanredne situacije, kao i sve ostalo,  odložena i ova aktivnost. Colić se zahvalio neformalnoj grupi Mame Piroćanke koje su organizovale ovu akciju i koje su do sada zajedno sa Gradom Pirotom realizovale više humantarnih akcija.

Colić je podsetio da su Mame Piroćanke Opštoj bolnici donirale posteljine, inhalatore, toplomere i drugu medicinsku opremu. „To je humanost radi humanosti , ne postoje nikakve skrivene namere niti politička pozadina, ovo su bukvalno humanitarne aktivnosti da bi se pomoglo nekome za koje se ne traži pažnja, popularnost niti bilo šta drugo. „ – rekao je Colić i dodao da će Grad Pirot  podržati svaku humanitarnu akciju koja će omogućiti da se pomogne ljudima kojima je to potrebno.

„Nije toliko važno šta se nalazi u ovim paketićima koliko je važna pažnja koju su deca pokazala. Paketiće su pripremila deca da bi ih poslala drugoj  deci, tako će i naša deca nekada kada budu u mogućnosti poslati neku pomoć, naučiće da pomažu i kada odrastu“ – poručio je Colić.

Mame Piroćanke najavila još jednu humanitarnu akciju koju pripremaju u saradnji sa Turističkom organizacijom Pirota. Na Sajmu peglane kobasice koji se održava ovog vikenda biće  postavljene donatorske kutije kako bi i posetioci i izlagači mogli svojim  prilogom da pomognu lečenje Nataše Manić kojoj je neophodna hitna operacija oka a drugi   deo prikupljenih sredstava  će biti izdvojen za lek dečaka Mihajla Stamenkova.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker