Korona virus

Pad broja novoobolelih od respiratornih infekcija nagoveštava mogućnost reorganizacije rada službi opšte medicine

S obzirom da se epidemiološka situacija malo popravlja od ponedeljka će, možda, početi da radi Ambulanta “Tigar”.

Osnovna karakteristika epidemiološke situacije u Pirotu, u ovom trenutku, jeste da se beleži blago opadanje broja covid pozitivnih pacijenata. Ali, evidentno je da se infekcija održava, o čemu svedoče testovi i rad zdravstvenih službi. Na osnovu rada covid ambulante u Pirotu mogu se izvući određeni zaključci, ali uz jednu dozu rezerve, jer to ne može da bude pravilo za naredni period. Teško je prognozirati tok pandemije koja je do sada, skoro godinu dana, pokazala da nema nekih ustaljenih zakonitosti koje važe za epidemije kaže, dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja u Pirotu.radovan ilic dom zdravlja

“Od 20. decembra prošle godine imamo blagi pad broja prvih pregleda u covid ambulanti, ali je karakterističan ukupan broj pregleda koji je bio enormno visok, i iznosio u jednom trenutku, čak, petsto pregleda na dan. Ali prema analizi broja prvih i kontrolnih pregleda taj broj je počeo da opada i održava se na nivou od pedesetak, namerno kažem pedesetak jer je bilo malih oscilacija. Na primer, juče smo imali 44 prvih pregleda, a prvi pregledi su pravi reper o broju novoinficiranih uopšte od respiratornih infekcija, a među njima se izdvajaju oni koji su covid pozitivni. Ovakav trend se zadražao do današnjeg dana. Smatram da to nije veliki broj pacijenata. Dobar pokazatelj je i broj hospitalizovanih u pirotskoj Bolnici koji je, takođe, u opadanju.

Dr Ilić kaže da, usko gledano, od Nove godine do danas u Pirotu je stabilnija epidemiološka situacija sa trendom opadanja covid pozitivnih. To ne znači da oprez ne treba da bude na visokom nivou. Sva ova okupljanja i ona koja će se desiti u predstojećem periodu možda mogu dovesti do novog talasa od sredine januara, a možda i u martu. Zato, ne treba se opuštati jer epidemija nije prošla.

“Meni je drago što do ovog trenutka u našim službama nismo evidentirali ni jedan slučaj sezonskog gripa što može biti indikatativno da ćemo možda ostati bez sezonskog gripa, jer će se to sve svrstati pod jednu jedinstvenu infekciju gornjih respiratornih puteva sa eventualnom komplikacijom na plućima. S obzirom da činjenice ukazuju da se situacija malo popravlja na stručnom kolegijumu smo razmatrali mogućnost reorganizacije rada službi opšte medicine. Imamo rešenje, ali ćemo sačekati još koji dan da vidimo kakva će situacija biti sa covid pacijentima da bi od ponedeljka, 11. januara, u funkciju uveli i ambulantu “Tigar”. O tome ćemo građane blagovremeno obavestiti i to bi trebalo da malo relaksira necovid segment u Domu zdravlja kako bismo na kvalitetniji način pružili usluge ostalim pacijentima. Savetujem da oni maksimalno primenjuju mere zaštite i apelujem da se prati covid situacija i organizaciju rada Doma zdravlja i Opšte bolnice Pirot i da kroz racionalan način komunikacije sa zdravstvenom službom, namerno tako kažem jer sistem izabranog lekara još uvek ne funkcioniše, omoguće lekarima da ih na adekvatan način procesuiraju kroz njihove, pre svega, hronične bolesti. U skladu sa aktuelnim događanjima mi ćemo korigovati organizaciju rada do nivoa koji nam omogućavaju naši kadrovski i prostorni kapaciteti” – izjavio je dr Ilić za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker