Kultura

Oživljavanje Kamenog sela – projekat podržan od strane Evropske komisije i Saveta Evrope

Projekat Fondacije arhitekta Aleksandar Radović, pod nazivom “Oživljavanje kamenog sela” jedan je od 10 koji će se realizovati u okviru programa European Heritage Stories, a pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Saveta Evrope.

gostuša
-Ovo je nastavak priče o selu Gostuša, ali na jedan drugačiji način. U fokusu je održivi razvoj zajednica i sredina, koje baštine kulturno i prirodnonasleđe, a program obuhvata brojne aktivnosti: predavanja, radionice, konferencije, panel diskusije, izložbe i štampanje publikacije. Pored boravka u samom selu, u toku ove i sledeće godine gostovanjem u nekoliko gradova u zemlji i regionu, biće predstavljeni svi dosadašnji rezultati rada na zaštiti i promociji kulturnog i prirodnog nasleđa Stare planine.
Projekat za cilj ima i uspostavljanje bolje međunarodne saradnje, čime će se postići efikasnija zaštita neobnovljivih i neizmerno vrednih resursa. U konkurenciji od 80 projekata iz cele Evrope, ovo je jedini iz Srbije kome su odobrena sredstva, pa samim tim Gostuša, još jednom briljira među srpskim i evropskim kulturnim nasleđem-kazala je Pirotskim vestima Elena Vasić Petrović, iz Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović”.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker