Lokalna samouprava

Ozima strna žita i kukuruz uspešno odolevaju visokim temperaturama

Tropske vrućine koje su zahvatile naše područje ovih dana za sada se ne odražavaju negativno da razvoj kukuruza i ozimih strnih žita. Vlage u zemljištu ima dovoljno tako da usevi nisu ugroženi kaže, pored ostalog, Olivera Gavrilović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu. 

“Što se tiče kukuruza situacija je dobra, postoje svi neophodni uslovi za dalji razvoj i rast. Parcele pod kukuruzom su u odličnom stanju i nadamo se da će vremenski uslovi biti povoljni i u vreme metličenja i oprašivanja da bi sadašnji potencijal dao očekivani prinos. Za sada ima dovoljno vlage u zemljištu, ali sve će zavisiti od vremenskih prilika za njegov dalji razvoj. Ječam je trenutno u fazi voštane zrelosti, dok je pšenica, u zavisnosti od hibrida, vremena setve i agrotehnike, u fazi prelaska iz mlečno u voštano stanje. Zrno je dobro naliveno, vremenske prilike su išle na ruku strnim žitima i očekujemo kvalitetan rod. Kvalitet pšenice mogu umanjiti padavine u vreme žetve, ali nadamo se najboljem”- izjavila je Gavrilovićeva.

Žetva u pirotskom kraju bi mogla da počne već za deset do petnaest dana. Uglavnom, kukuruz i strna žita su u odličnom stanju i ratari mogu očekivati dobre prinose, na pojedinim parcelama iznad višegodišnjeg proseka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker