Kultura

Ovogodišnji Salon knjige i grafike otvara dobitnik nagrade Beogradski pobednik, Vladan Matijević

Jubilarni, 25. Salon knjige i grafike otvoriće Vladan Matijević, ovogodišnji dobitnik nagrade Beogradski pobednik za roman „Pakrac“. Svečano otvaranje Salona je u 18 sati.  Promocija romana „Pakrac“  biće organizovana odmah nakon otvaranja  od 19 sati. Matijević je dobitnik i Ninove nagrade  kao i Andrićeve nagrade za najbolju kratku priču.

Od 7. do 14. februara održava se 25. Salon knjige i grafike, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u regionu. Hala Kej, u kojoj se održava sajam, svakodnevno će biti otvorena za posetioce od 10 do 20 sati. Cena ulaznice je na prošlogodišnjem novou, 30 dinara za decu, 50 za  odrasle a porodična karta košta 100 dinara. Sve ulaznice konkurišu za nagradnu igru u kojoj će najsrećniji učesnici dobiti pakete knjiga.

Posle Beogradskohg sajma knjiga, Salon knjige i grafike je jedina manifestacija u Srbiji koja se u kontinuitetu održava  već  četvrt veka, kaže direktor Doma kulture, Miško Ćirić. Na kraju Salona biće dodeljena Sajamska priznanja kao i nagrade najboljim piscima kratke priče. Na konkursu za kratku priču pristiglo je preko 400 radova koje pregledava dvočlani žiri u sastavu Dejan Stojiljković i Vule Žurić. Nagrađene priče, kao i još desetak izabranih, naći će se u ovogodišnjem Zborniku XXV Salona knjige i grafike.

Narodna biblioteka i ove godine besplatno učlanjuje đake prvake. Članske karte će dobiti 409 pšrvaka koje će im biti uručene na salonu 8. i 9. februara kada će se družiti sa piscem za decu Aleksandrom Janjuševićem od 11 i 13 sati. U toku trajanja Salona svi korisnici Biblioteke ili oni koji to žele da postanu, mogu se učlaniti sa popustom od 50%. Cena članske karte za decu i penzionere je 150 dinara a za odrasle 200 dinara. Za one koji žele da koriste celokupan knjižni fond Biblioteke cena članske karte je 250 dinara za 365 dana u godini.

“Salon knjiga će biti prilika da Narodna biblioteka Pirot obigati svoj knjižni fond. I ove godine biće izdvojena sredstva za kupovinu najnovijih naslova ili naslova koji nedostaju. Gosti Salona biće nagrađivani pisci, profesori književnosti, univerzitetski profesori i verujem da će pirotska javnost biti zadovoljna našim izborim“ – kaže direktorka Narodne Biblioteke, Bojana Ćirić.

Književnica, novinarka i univerzitetski profesor na Fakultetu političkih nauka, Sanja Domazet,  će svoju knjigu „Na kafi kod Šekspira“ promovisati u četvrtak 8. februara od 18 sati.  Knjiga „Nikola Tesla pesnik nauke“ biće predtavljena 9. februara  kao i „Sistem komiks“ – stripovi i grafičke novele  Dejana Stojiljkovića.  Jedan od najnagrađivanijih i najprevođenijih savremenih domaćih pisaca Valadimir Pištalo, predstaviće se pirotskoj publici 10. februara svojim najnovijim romanom „pesma o tri sveta“. Pištalo je dobitnik Ninove nagrade, nagrade Meša Selimović, Bora Stanković. Ovaj pisac svojim novim romanom vraća glas ženi izbačenoj iz istorije. Promocija romana „Vetar sa Pirineja“ Mirjane Sekulić Odalović zakazana je za 11. februar. Književnica je dobitnica nagrade za književni rad Beogradki pobednik. Gost Salona biće i Nenad Gugl 12. februara od 18 sati.

Tribina pod nazivom „Da li su Otkazani ili Otpisani“ zakazana je za 13. februar od 18 sati. Učesnici tribine su Miloš K. Ilić, autor knjige „Po zanimanju Ana Miloš“ i Zoran Ćirjaković. Razgovor vodi Vule Žurić.

Ove godine Salon će grupno posetiti deca iz Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada koja će se družiti sa piscem za decu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker