Lokalna samouprava

Ove godine pirotska peglana kobasica dobija oznaku geografskog porekla?

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za poljoprivredu Goran Popović izjavio je da bi ove godine pirotska peglana kobasica trebalo da dobije oznaku geografskog porekla, a već aprila trebao bi da bude gotov Elaborat o zaštiti geografskog porekla ovog specijalteta. Fond za razvoj poljoprivrede će ove godine izdvojiti tri miliona dinara za pomoć proizvođačima koji budu želeli da registruju proizvodnju pirotske peglane kobasice na svojim gazdinstvima, a sve u skladu sa novim pravilnikom o preradi malih količina poljoprivrednih proizvoda na svom gazdintsvu. 

Popović je za TV Pirot kazao da očekuje da će se ove godine bar desetak proizvođača registrovati za proizvodnju pirotske peglane kobasice kako u budućnosti ne bi imali problema ni sa inspekcijama a da svi ljubitelji pirotske peglane kobasicu budu sigurni u zdravstvenu ispravnost ovog delikatesa. Elaborat radi Institut za tehnologiju i higijenu mesa u Beogradu.

-Grad Pirot je pokrenuo inicijativu da se zaštiti ovaj specijalitet kroz dobijanje oznake geografskog porekla pirotske peglane kobasice. Između ostalog, zaštitom ovog brenda, usvojila bi se jedinstvena receptura po kojoj bi svi proizvođači morali da proizvode pirotsku peglanu kobasicu ukoliko žele da svoj proizvod plasiraju na tržište. Ja očekujem da ćemo do kraja aprila ili maja meseca imati završen Elaborat, i da ćemo do kraja ove godine uspeti kod Zavoda za intelektualnu svojinu zaštitimo pirotsku peglanu kobasicu-kaže pomoćnik Popović.

Pirotska peglana kobasica će, kada cela procedura oko zaštite geografskog porekla bude uspešno okončana, biti treći proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom iz našeg kraja, posle pirotskog ćilima i pirotskog kačkavalja.

U subotu i nedelju se održava tradicionalni Sajam pirotske peglane kobasice na kome će učestvovati 40 proizvođača pirotske peglane kobasice i preko 100 izlagača suvenira, vinarija, proizvođača i prerađivača mleka i mlečnih proizvoda. Promoter ovogodišnjeg Sajma je Boris Milivojević, pokrovitelj Grad Pirot a zlatni sponzori Jelen pivo, Dunav osiguranje i kompanija Tigar Tyres.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker