Lokalna samouprava

Ove godine 7 miliona dinara iz budžeta Pirota za nastavak restauracije ikonostasa Pazarske crkve i završetak obnove parohijskog doma

Početkom ove godine grad Pirot raspisao je konkurs za finansiranje verskih zejednica. Kao i prethodnih godina Niška eparhija konkurisala je svojim projektima. Konkursna komisija, koja je razmatrala projekte, donela je rešenje o finansiranju projekata koji su od velikog kulturno istorijskog značaja, ne samo za grad Pirot. Prvi projekat odnosi se na restauraciju i konzervaciju ikonostasa u Pazarskoj crkvi, a drugi na završetak radova obnove parohijskog doma. Za oba projekta grad Pirot je opredelio oko 7 miliona dinara. 

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Pirota, Bojana Ranđelovića, vrednost kompletne restauracije ikonostasa iznosi preko 20 miliona dinara. Prošle godine grad Pirot je finasirao prvu fazu restauracije sa oko 3 miliona dinara, a ove godine iz budžeta je izdvojeno oko milion dinara.

“Restauraciju i konzervaciju ikonostasa rade stručnjaci Narodnog muzeja iz Beograda. To je dugotrajan i skup proces kako bi se vratili prvobitni izgled i sjaj koji je ikonostas imao sredinom 19. veka kada je izrađen. Prema dinamici i vrednosti radova proces restauracije i konzervacije trajaće, najverovatnije, nekoliko godina. Imamo obećanja da će Niška eparhija da konkuriše pri Ministarstvu pravde za dodatna sredstva kako bi se proces završio što pre” – kaže Ranđelović.

Drugi projekat se odnosi na završetak radova na renoviranju parohijskog doma u dvorištu Pazarske crkve.

 

“Prošle godine smo izdvojili nešto više od 4 miliona dinara, a ove godine oko 6 miliona za drugu i poslednju fazu rekonstrukcije parohijskog doma. Do sada je zamenjena stolarija, krovni pokrivač, a ove godine u finalnim radovima urediće se spoljna i unutrašnja fasada i podovi samog objekta. Realizacija oba projekta je veoma značajna zato što se radi o kulturno istorijskim spomenicima od velikog značaja za Pirot i Republiku Srbiju i kao takvi su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša koji je i propisao uslove rekonstrukcije i konzervacije”- izjavio je Ranđelović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker