Kultura

Ovacije za izvođenje kultnog komada “Darovni ćilim Cvete Agnine”

Poznata glumica Angelina Tošić, poreklom Piroćanka, večeras je ovacijama ispraćena nakon fenomenalnog izvođenja kultne pirotske predstave “Darovni ćilim Cvete Agnine, rađene po tekstu Momčila Antića, ali ovoga puta u režiji mladog i izuzetno talentovanog reditelja Juga Đorđevića. Cvetu je glumila Nišlijka Sara Ristić, sopran.

Ova predstava svoju premijeru imala je u Beogradu, u okviru izuzetno značajnog događaja posvećenog pirotskom ćilimu, u Kulturnom centru Silosi.

-Porodica Nikolić ima najveću svetsku kolekciju ćilima. Posle dugo godina ova pirotska porodica odlučila je da napravi izložbu ćilima u Silosima u Beogradu, a ova predstava je upotpunila izuzetan događaj. Boban Mitić me je zvao i ubedio me da prihvatim ovu rolu. Njegova ćerka, izuzetno talentovana, Jelena, ubedila je mladog i izuzetno talentovanog reditelja Juga Đorđevića, koji je izuzetno tražen. Ja sam jedino Bobanu rekla, da ovu predstavu mora da režira neko ko je s juga. Ne može drugačije. Jug je Vranjanac, Sara Ristić koja igra ćerku Cvetu je Nišlijka, sopran, Julija je sestra bliznakinja Jugova, ona je radila muziku za predstavu. To su sve mladi ljudi sa neverovatnom energijom-kazala je novinarima glumica Angelina Tošić uz reči zahvalnosti Narodnom pozorištu Pirot na organizaciji.

Ćilim je značio život!

-Ovo je svevremena priča, potpuno drugačije pročitana od onoga što je radila tetka Vida (Vidosava Todić), koja je imala fenomenalno izvođenje i koju smo gledali mnogo mnogo puta.  Mislim da je priča o ćilimu prevazišla sami ćilim. Ćilim je metafora, a ovo je zapravo priča o jakoj srpskoj ženi, koja nosi svoj krst onako kako srpska žena to zna i ume, bez obzira što gubi sve najvrednije što ima u životu, ona tu snagu nalazi tako što se njena ćerka pretopila i postala taj ćilim, koji je u to vreme, značio život-navodi Todićeva. Todićeva je posebno pozdravila autora teksta po kome je rađen ovaj komad – Momčila Antića, koji je Angelini čestitao na sjajnom izvođenju vrlo zahtevne i teške uloge.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker