Lokalna samouprava

Ovacije za film o pirotskom keju – “Doživeti stotu”, Video produkcije ASTRA iz Pirota

Večeras je u prepunom dvorištu Istorijskog arhiva, na Maloj sceni, održana premijera dugometražnog dokumentarnog filma o pirotskom keju “Doživeti stotu”, u produkciji “ASTRA” iz Pirota. Brojna publika uživala je u najlepšim, ikada snimljenim, kadrovima pirotskog Keja, majstora kamere Milana Petrovića, predivnoj priči Emilije Lilić, a po rečima producenta Miloja Nešića, snimanje filma je trajalo skoro godinu dana, u svim godišnjim dobima, na Keju koji je po površini gotovo identičan Central parku u Njujorku.

Film je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, a premijeru filma povodom stogodišnjice Keja pomogla je Gradska uprava Pirot.

-Kej jeste zajednički sadržalac svih Piroćanaca. Na premijeru su došli i naši ljudi iz rasejanja, iz Grčke, Beča, Francuske, Finske. To znači da, kada osetite miris lipe na Keju, vi samim tim postajete Piroćanac-kazala je Emilija Lilić, režiserka i scenaristkinja filma. 

Producent filma Miloje Nešić kazao je da je filmska ekipa snimala Kej u svim godišnjim dobima, u svim vremenskim uslovima.

-Film je, kada je u pitanju kamera i estetika, urađen na jednom visokom profesionalnom nivou. Može da se kaže da je film autorski rad Emilije Lilić, rediteljke. Scenario je, kako ona voli da kaže, lazuran. Nije ulazila u neke preteške teme kojih je moglo da bude, već film predstavlja jednu vrstu retrospektive. Ovakvu retkost, ovakvu vrednost nema ni jedan drugi grad u Srbiji. Interesantan je podatak koga nema u filmu, da pirotski Kej zauzima površinu otprilike istu kao Central park u Njujorku, gradu sa preko osam miliona stanovnika, a Pirot ima 40.000 stanovnika. Film je podržalo Ministarstvo kulture, koje je, inače finansiralo i izgradnju Male scene na kojoj je večeras premijera-kazao je Nešić.

U ime Gradske uprave Pirot, prisutnima se obratila zamenica predsednice Gradske skupštine Emilija Popović.

-Želim da se u ime lokalne samouprave zahvalim celoj ekipi na divnom poklonu povodom proslave 100 godina pirostkog Keja. Grad cele godine obeležava ovaj jubilej kroz razne aktivnosti, izložbe fotografija, literarne konkurse, Kej je povodom rođendana dobio pesmu, spot Tanje Pavićević, naše sugrađanke, danas je održan rafting na Keju. Kej je sastavni deo života svih nas koji živimo u Pirotu, na Keju bebe najlepše spavaju, najbrže se prohodava, rađaju se prve ljubavi, a na klupicama naši stari sugrađani evociraju uspomene. Ja bih pozvala sve da čuvamo naš Kej, za buduće generacije-kazala je Popovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker