Kultura

Ovacije pirotske publike na premijeri  predstave “Barbelo, o psima i deci”

U sali Narodnog pozorišta Pirot, sinoć je premijerno izvedena  predstava “Barbelo, o psima i deci” po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Stevana Bodrože. Predstava je koprodukcija Narodnog pozorišta Pirot i Narodnog pozorišta iz Niša, prva zvanična saradnja ovakve vrste između pirotskog i niškog Narodnog  pozorišta. Premijerno izvođenje  predstave u Nišu  zakazano je za 25. novembar.

Višestruko nagrađivani tekst Biljane Srbljanović, poznati reditelj Stevan Bodroža koji je uspešno sarađivao sa oba pozorišta i iskustvo i energija pirotskih i niških glumaca ispunili su očekivanja publike. Radnja komada je smeštena u jednoj tranzicionoj zemlji koja jeste Srbija, ali bi mogla biti bilo koja zemlja u tranziciji. Komad se bavi vrlo dubokim egzistencijalnim pitanjima, pitanjem usamljenosti, nedostatkom ljubavi, čežnjom, izgubljenim    emocijama i lažnim, nametnutim  životima koje većina živi a ne oseća se dobro u njima. Jurnjava za novcem i odricanje od emocija u svetu koji je okrutan, muški i bol i patnja koju ženska duša sveta nosi u sebi.

Reditelj Stevan Bodroža kaže da je rad na komadu bio uzbudljiv i izazovan ali i inspirativan. “Ovo je prekrasan tekst  koj govori o usamljenosti, o izgubljenim dušama u jednoj tranzicionoj zemlji, o ljudima koji pokušavaju da pronađu ljubav i pronalaze je na vrlo neočekivane načine. Ovo je i priča o gubitku, samoći, o osećaju besmisla i o tome kako se ipak smisao života pronalazi” – kaže reditelj Stevan Bodroža. On ističe da je njegov cilj  u svakoj predstavi da napravi kreaciju kako bi dirnu publiku.

Reditelj  kaže da svoje premijere nikada ne gleda,  predstavu poklanja publici  pa je tako bilo i  sada. “Uvek kada sam u Pirotu i kada se završi premijera puno mi je srce, ovo je za mene bilo jedno divno iskustvo” – rekao je Reditelj Stevan Bodroža.

Aleksandar Radulović, koji u predstavi glumi usamljenog dečaka Zozu kaže da se nada da je ovaj komad, koji je izuzetno emotivan za njega,  dopreo do publike. “Verujem da će ljudi koji imaju pse, koji su ovde jedna velika metafora, posebno  doživeti predstavu ali mislim da je Narodno pozorište Pirot napravilo još jedan iskorak u svom repertoaru i da smo publici dali opet nešto novo” – kaže Radulović.

Za mladog glumca iz Niša, Marka Pavlovskog, koji u predstavi igra jednu od najzahtevnijih uloga ovo je izazov koji bi poželeo svaki glumac. “Nije mi bilo lako ali mi je bilo uzbudljivo. Sa rediteljem Bodrožom smo lepo radili, dopunjavali se kreativno a što se tiče pirotskog Narodnog pozorišta to je jedan  divan, mali ansambl  i baš sam uživao radeći sa njima” – kaže Pavlovski.

Glumica, Evgenija Stanković kaže da je aplauz na kraju  predstave potvrda da se naporan rad isplatio i veruje da će komad “Barbelo, o psima i deci”  dugo trajati. “Mislim da smo divno radili u protekla dva meseca i da smo dobili jednu baš neobičnu i dirljivu prestavu. Prva koprodukcija sa pirotskim pozorištem ispunila je očekivanja. Razmena glumaca i reditelja dovodi do osveženja i daje nove predstave i rezultate na visokom nivou”- kaže glumica, Evgenija Stanković.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker