Lokalna samouprava

Otvorena tradicionalna Zimska škola za poljoprivrednike

U organizaciji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Pirotu počela je tradicionalna Zimska škola za poljoprivrednike. Pored domaćih predavača poljoprivrednici imaju priliku da čuju savete i preporuke drugih stručnjaka, eksternih predavača, o pojedinim aktuelnim temama. Zimsku školu za poljoprivrednike otvorio je direktor pirotske Poljoprivredne službe, Goran Popović.

Pozdravljajući goste, svoje saradnike i učesnike Zimske škole, direktor, Popović je, pored ostalog, rekao da za poljoprivrednike i agronome posla ima tokom cele godine, a da su savetovanja ovakvog tipa od velike koristi.

“Teme su veoma interesantne za naše poljoprivredne proizvođače. Imamo dva eksterna predavača. To je naš Piroćanac, prof. dr Branislav Zlatković, koji će držati predavanje o pripremi zimnice, o nekim stvarima za koje poljoprivrednici misle da su im poznate, ali mi smatramo da to nije nedovoljno, naročito kada je reč o konzerviranju hrane. Drugo predavanje je u sklopu promocije sadnje borovnica na teritoriji Pirotskog okruga. Jedan od glavnih promotera je kompanija “Superior” iz Velike Plane, a nju predstavlja, naša zemljakinja, Marijana Đorđević koja se angažuje da se i na našem području počne sa zasnivanjem većih površina pod borovnicom, jer je borovnica jedan od najtraženijih proizvoda. Činjenica je da je zasnivanje zasada borovnice skup posao, ali uz subvencija lokalne samouprave, nadležnog ministarstva i Svetske banke moguće je formirati zasade borovnice”- rekao je Popović.

Na predavanjima koja su pripremili domaći savetodavci govoriće se o knjigovodstvu na poljoprivrednom gazdinstvu, ali i drugim stvarima koja će se dešavati u 2022. godini, naročito u prva tri meseca kada će se dobijati subvencije i druge vrste pomoći.

Prof. dr Branislav Zlatković kaže da je njegov osnovni zadatak i želja da, pre svega, proizvođačima u Pirotskom okrugu pomogne i da ih ohrabri da se i dalje bave proizvodnjom hrane na tradicionalan način.

“Ne zaboravite, tradicionalna ishrana je jedini preduslov za dobar i zdrav život. Ni jedna vrsta životinja u prirodi ne eksperimentiše sa ishranom, jede ono što su jeli njeni preci. Samo čovek može da eksperimentiše, što nažalost dovodi do problema i bolesti koje mi zovemo retke i nepoznate bolesti i slično. Sve je to posledica nekih grešaka koje imamo u ishrani. Međutim, pored toga, moram da skrenem pažnju proizvođačima hrane, onima koji hranu nude tržištu da moraju da poštuju određene regulative kvaliteta i ponašanja. Četrdeset godina stičem znanje i iskustvo o preradi voća i povrća i najdraže mi je da to podelim sa ovim ljudima, jer i ja sam, kao što znate, rođeni Piroćanac”- izjavio je Zlatković.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker