Kultura

Otvorena ozložba povodom obeležavanja stogodišnjice od elektrifikacije Pirota

U Likovnoj galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu otvorena je izložba fotografija i dokumenata povodom obeležavanja stogodišnjice od elektrifikacije Pirota. Na dvadeset panoa predstavljeni su dokumenti koji svedoče o počecima elektrifikacije varoši, osnivanju Pirotskog električnog i industrijskog društva, nabavci električne opreme, štrajkovima građana zbog visoke cene električne nergije.  Izložbu su otvorile autorke Milena Milenković i Ivana Tasić.  

Jedna od autorki izložbe, Ivana Tasić, kaže da je elektrifikacija varoši kao civilizacijska tekovina i iskorak u budućnost nailazila je na brojne prepreke. Pored finansija postojao je i otpor samih građana prema inovacijama i svakoj vrsti promena. Ključni iskorak u tom periodu za Pirot bio je osnivanje Pirotskog industrijskog i električnog društva 1920. godine čiji su akcionari i osnvači bili bogatiji Piroćanci. Prvi zadatak je bio izgradnja elektrane iz koje bi se varoš snabdevala strujom. Krajem 1921. odlučeno je da se izgradi termoelektrana na desnoj obali Nišave, na mestu današnje Elektrodistribucije. Elektrana je svečano puštena u rad na leto 1922. godine, a prvi kilovati električne energije potekli su ka domovima imućnijih varošana i ulčnoj rasveti 12. avgusta 1922. godine.

Pirotska električna centrala bila je skromnih kapaciteta i mogla je samo delimično da zadovolji potrebe varoši. Tu se postavilo i pitanje o gradnji hidroelektrane na Nišavi koja bi pojačala energetski potencijal. Projekat gradnje hidroelektrane kod sela Staničenje je urađen 1927. ali je cena bila astronomska pa je projekat ostao da čeka neka bolja vremena.

Milena Milenković podsetila je na period između dva rata kada je Pirotsko električno i industrijsko društvo imalo monopol i određivalo cenu električne energije u varoši  što je često bio razlog nezadovoljstva građana pa su u nekoliko navrata organozovani štrajkovi potrošača. Najmasovniji protest Piroćanaca bio je 1936. godine kada je štrajk predvodio, tadašnji predsednik pirotske opštine, Branko Radosavljević. U tom period potrošnja struje nadmašila je kapacitete tadašnje termoelektrane naročito nakon otvaranja fabrike Tigar. Ovi događaji inicirali su postupak izgradnje prve hidrolektrane u pirotskom kraju, podsetila je autorka izložbe Milena Milenković. Poduhvat je ralizovan na reci Temštici 1939. godine angažovanjem jednog od najvećih stručnjaka za projektovanje hidrocentrala, inženjera Miladina Pećinara. Pirot je dobio stabilan i jak izvor električne energije, kaže, autorka izložbe, Milena Milenković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker