Gradska hronika

Otvorena Kancelarija za alternativne sankcije u Pirotu

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Milan Stevović danas je u Pirotu otvorio 19. kancelariju za alternativne sankcije u Srbiji i dodao da bi po planu do kraja godine trebalo da bude otvoreno ukupno 25 kancelarija koje treba da doprinesu smanjenju stope povratništva u izvršenju krivičnih dela.

ACA_6313_resize

U Srbiji trenutno ima 10.500 zatvorenih lica i izvršava se oko 1.000 alternativnih sankcija, rekao je Stevović Tanjugu i Pirotskim vestima.

Ovaj sistem donosi i velike uštede budžetu, jer je samo u prvoj polovini 2014. godine ostvarena ušteda od oko 150.000 evra, dok su ukupne uštede uzevši u obzir i doprinos zajednici kroz društveno koristan rad, možda i duplo veće.

“Danas imam ogromno zadovoljstvo da u ime ministra pravde Nikole Selakovića otvorim 19. po redu kancelariju za alternativne sankcije u Srbiji. Kada smo preuzeli funkcije 2012. godine bilo ih je svega šest. Mislim da smo ispunili veoma važan cilj i zadatak, a to je da u 2014. otvorimo svih 25 kancelarija, tako da ćemo u sedištima svih Viših sudova imati po jednu kancelariju za alternativno izdržavanje krivičnih sankcija”, rekao je Stevović.

ACA_6325_resize

On je najavio da će posle Pirota, 20. kancelarija biti otvorena u Vranju, ddoajući da je cilj da do kraja 2018. par hiljada zatvorenih lica bude obuhvaćeno alternativnim sankcijama.
“U Evropi prosek izvršavanja alternativnih sankcija ide i do 65 posto, mi ćemo gledati da to bude na nivou od 50 posto. Ako dostignemo nivo od 5.000 alternativnog kažnjavanja možemo da kažemo da smo ostvarili cilj”, kazao je Stevović.

ACA_6336_resize

Prema njegovim rečima, to je jedna novina koja će doneti veliku korist budžetu Srbije.
“Pratili smo dobru evropsku praksu. Alternativno kažnjavanje u smislu kućnog pritvora, kućnog zatvora, koji će tek biti pravno uobličeni, odnosno uslovna osuda sa zaštitnim nadzorom, rad u javnom interesu i sve ono što prati sistem alternativnog kažnjavanja tek treba da dobije pravu meru u 2015. i narednim godinama”, ocenio je Stevović.

On je istakao da to donosi veliku korist budžetu Republike Srbije, jer svaki zatvorenički dan košta oko 15 evra pa su uštede samo u prvoj polovini 2014. godine bile oko 150.000 evra.
“Ako tome dodamo da ti ljudi koji rade u javnom interesu doprinose lokalnoj samoupravi stvaraju neku novu vrednost možemo da kažemo da je to skoro duplo veća korist od onoga što bi mi morali inače da dajemo”, objasnio je Stevović.

On je istakao da će ovaj vid izvršenja sankcija doneti rezultate i u pogledu generalne prevencije, specijalne prevencije i u pogledu resocijalizacije jer povratak u izvršenju krivičnih dela nije baš na zavidnom nivou niti u Evropi niti kod nas, a alternativno kažnjavanje zasigurno pokazuje rezultate, jer se stopa recidivizma obara.

Kako je Tanjugu izjavio sudija Osnovnog suda u Pirotu Nebojša Kostić, u Osnovnom sudu uveliko se izriču alternativne sankcije pa će ova kancelarija doprineti povećanju broja izrečenih ovakvih sankcija.
“U Osnovnom sudu već smo počeli da izričemo ovakve kazne i u više navrata pokazale su se kao vrlo celishodne. Radi se o kazni za izvršenje lakših krivičnih dela tako da imamo pozitivna iskustva”.

Otvaranje kancelarije će imati veliki značaj, naročito u pogledu izricanja još jedne alternativne sankcije a to je uslovna osuda sa zaštitnim nadzorom, a posebno će imati značaj u pogledu praćenja izvršenja ovakve kazne”, kazao je sudija Kostić.

Kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija u Pirotu otvorena je u Tržnom centru ATP u Pirotu, a danas će biti otvorena kancelarija i u Vranju. Otvaranje kancelarija u Pirotu i Vranju rezultat su Memoranduma koje su potpisali ministar pravde Nikola Selaković i čelnici ova dva grada.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker