Kultura

Otvorena izložba “Prosti brojevi” Piroćanke Dragane Dragutinović

U Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena je izložba crteža Prosti brojevi, Dragane Dragutinović. Kao likovni umetnik, Dragana Dragutinović je do sada  ostvarila sedamnaest samostalnih i izlagala na većem broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dragana Dragutinović je diplomirala u klasi profesora Jovana Sivačkog 2004. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorirala na istom fakultetu 2016. godine. Radi u zvanju profesora strukovnih studija. Autor i koautor stručnih tekstova iz oblasti vizuelnih umetnosti, likovnog vaspitanja i obrazovanja, kao i likovnih radionica i projekata u domenu likovne pedagogije, likovnog vaspitanja i obrazovanja.

Direktorka Galerije „Čedomir Krstić“, Radmila Vlatković ističe da sa posebnim zadovoljstvom ustupa prostor pirotskim autorima jer su takve izložbe dobro posećene i lepo primljne od strane publike.

“Izložba „Prosti brojevi“ je jedan savremeni pristup, jedan lični koncept Dragane Dragutinović.  Ona koristi različite materijale, kombinovane tehnike, koristi crtež, različite olovke, sitne figurice, minijature  koje doprinose da svaka slika traži razmišljanje, traži tumačenje,  to je figuralno slikarstvo.  Prostor je otvoren publici da svako na svoj način doživi njene slike“ – rekla je Radmila Vlatković, direktorka Galerije „Čedomir Krstić“.

Prema rečima autorke naziv izložbe  „Prosti brojevi“ rezultat je svakodnevne potrebe da se nešto prebrojava i broji. „Uvek se dolazi do brojeva koji se stalno ponavljaju i u svakodnevnom životu. Ljude posmatramo kao brojeve, na privatnom planu brojimo godine, brojimo svoje zube, broj cipela i stalno neki brojevi. Možemo da brojimo linije, na dlanu na prstu. Zato smo dali ovaj naziv. Umetnici često u nameri da daju originalan naziv izložbe odvrate publiku da dođe, pogleda i pronađe sopstvno značenje“ – kaže Dragana Dragutinović.

Umetnica ističe da su teme njenih crteeža različite su životne situacije ili  trenuci koje je  želela  da zabeleži.  „Kod crteža nije toliko bitno šta on predstavlja koliko je bitna linija i materijal, da li je to zlato koje se provlači i možda daje prednost crtežu. Tu ima i pletenja i veza. Linija se posmatra kroz različite materijale i javlja se  na crtežima u različitim oblicima i različitim bojama“ – kaže Dragutinovićeva.

Izložba „Prosti brojevi“  otvorena je  do 3. oktobra a već 6. oktobra u Galeriji će biti otvorena  izložbaa južnokorejskorejske  autorke. Iz Seula dolazi Kajong Če, mlada umetnica, čija je izložba u toku u Galeriji ART 55 u Nišu, koja će predstaviti svoje akvarele i akril na platnu.

Foto: Ilija Lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker