Kultura

Otvorena izložba “(Ne)briga o kulturnom nasleđu”

U pirotskoj galeriji danas je otvorena izložba najboljih fotografija pristiglih na tradicionalnih konkurs Muzeja Ponišavlja “(Ne)briga o kulturnom nasleđu” na koji je ove godine pristiglo preko 200 fotografija iz cele Srbije.

Tom prilikom, podeljene su nagrade najuspešnijim autorima. Prvu nagradu, za fotografiju “Mladi frulaš” dobio je Piroćanac Stefan Ćirić, drugu nagradu dobila je Nada Mršić iz Zrenjanina za fotografiju “Žetveni radovi”.

Predsednica žirija, akademska umetnica iz Pirota Dragana Branković, u obrazloženju, navodi da fotografija autora Stefana Ćirića odiše posebnom toplinom koja je utkana u dušu svakoga ko se rodio u našim krajevima.

-Model, frulaš odeven u tradicionalnu nošnju sa torbicom sa motivima pirotskog ćilima, ambijent stare kuće sa lozom koja vijuga, oživljava scenu folklorne melodije koja dopire iz fotografije-kaže između ostalog Brankovićeva.

Treću nagradu su osvojila dva autora Momčilo Antić iz Niša za fotografiju “Crkva u Donjoj Kamnici” i Miloš Petrović iz Pirota za fotografiju pod nazivom “Nema koj da sedne”.

Pohvale su dobili Jovana Marković, Maja Stošić i Jovan Denković.

Autori najboljih fotografija su dobili prigodne novčane nagrade kao i knjigu u izdanju Muzeja Ponišavlja “Bela mačka – jedna stara kuća u Pirotu” autorke Mile Panajotović. Izloženo je 40 najboljih fotografija a izložbu su otvorili direktor muzeja Saša Jovanović i autorka izložbe Tatjana Karanović.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker