Kultura

Otvorena izložba Milana Manića Ujke u galeriji Čedomir Krstić u Pirotu

Večeras je u galeriji Čedomir Krstić otvorena izložba radova – kompjuterske grafike pirotskog umetnika Milana Manića Ujke. Manić se bavi digitalnom umetnošću. Naziv izložbe je “Geometrijske apstrakcije – emotivnost i racionalnost”. Izložbu je otvorila istoričar umetnosti i direktorka Galerije Radmila Vlatković, a o Manićevoj umetnosti govorila je i dr Dragana Dragutinović, prof. Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača u Pirotu i predsednica ULU Nova art scena.

– Iako su moji apstraktni radovi u celosti stvarani na kompjuteru, rekao bih da oni, pored racionalnog geometrijskog izraza nude i jednu novu osećajnost, možda i nezamislivu za medij u kojem su nastali! Ponekad mi se čini da je razumevanje apstraktne umetnosti podjednako strano savremenom čoveku kao što je i razumevanje teorije relativnosti, premda su obe nastajale i razvijale se pre više od 100 godina. Želim posetiocima izložbe da približim apstrakciju i da ukažem na osećajnost kojom može zračiti i geometrija– kaže Manić.

Milan Manić je rođen 1979. u Pirotu. Od 2012. živi u Pančevu. U statusu lica koje samostalno obavlja umetničku delatnost iz oblasti proširenih medija je od 2017. Član je ULUS-a,ULU Nova Art Scena iz Pirota, ULU Pančeva i ULU Svetionik iz Pančeva.Kolektivno je izlagao 50 puta učestvovao na 15 međunarodnih izložbi.Ove godine je dobio specijalnu nagradu na šestom GIFEST-u u Subotici za kratku animiranu formu i priznanjeza visokokvalitetno komemorativno umetničko delo na II. “HAL” Mail Art 2018. Vonyarcvashegy (Mađarska).

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker