Zdravlje

Otvoren Šesti međunarodni kongres kardionefrologije – Karnef 2023 i Prvi međunarodni simpozijum arterijske hipertenzije

Šesti međunarodni kongres kardionefrologije – Karnef 2023 i Prvi međunarodni simpozijum arterijske hipertenzije održaava se u Pirotu od 29 – 31. maja u  Hotelu “Ana Lux”.  Kongres je otrvorila dr Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada Pirota  koja je podsetila da je  Pirot treći put zaredom domaćin ovog značajnog skupa. Ona je prisutnim gostima poželela uspešan rad i pozvala ih da u kratkim pauzama obiđu i upoznaju  lepote grada.

„Karnef“ je već tradicionalni skup kardiologa i nefrologa na kome učestvuju i lekari drugih specijalnosti: fiziolozi, patofiziolozi, biohemičari, farmakolozi, endokrinolozi, pulmolozi, anesteziolozi i radiolozi. Od velikog značaja je i učešće farmaceuta, hemičara i biologa. Multidisciplinarni pristup problematici udruženih bolesti srca i bubrega je jedini ispravni put koji omogućuje rano otkrivanje,  pravilnu dijagnostiku, prevenciju i lečenje ovih stanja.

Kao posebna tematska celina, izdvojena je arterijska hipertenzija koja je i glavni razlog nastanka oštećenja srca i bubrega.

Rad skupa će se odvijati kroz tematske sesije, plenarna predavanja, edukativne seminare, direktne susrete učesnika sa ekspertima iz pojedinih oblasti. Tokom kongresa će biti održano preko četrdeset predavanja, a predavači su eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva.

Pored naučnog, skup ima edukativni značaj  jer predstavlja školu kardionefrologije, jedinstvenu, ne samo na prostorima naše zemlje i regiona, već i u Jugoistočnoj Evropi.

Uloga Udruženja za kardionefrologiju Srbije u organizaciji ovih skupova i u kontinuiranom radu na problemima otkrivanja uzroka i adekvatnog tretmana bolesnika sa udruženim bolestima srca i bubrega prepoznata je i od strane velikih svetskih asocijacija. Od marta meseca 2016. godine Udruženje kardionefrologa Srbije  KARNEF  je pridruženi član Svetskog udruženja nefrologa.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker