Obrazovanje

Otvaranjem novog studijskog programa Pirot napravio značajan iskorak u razvoju obrazovanja

U Pirotu, na Akademiji tehničko vaspitačkih strukovnih studija u Odseku Pirot, predstavljen je nov studijski program – “Poslovni informacioni sistemi”. O značaju programa govorili su državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nebojša Ranđelović, gradonačelnik  Pirota, Vladan Vasić, direktor Sektora za ljudske resurse kompanije Tigar Tyres, sa kojom je Akademija tehničko- vaspitačkih strukovnih studija potpisala ugovor o dualnom obrazovanju, Zoran Kostić i profesori AT VSS koji će biti angažovani na ovom studijskom programu. Konferencija je održana u Amfiteatru Odseka Pirot.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Nebojša Ranđelović, smatra da predstavljanje novog programa nije samo konkretan primer dualnog obrazovanja, već početak nečega što je od velikog značaja za Pirot.

“Poslovni informacioni sistemi” je ogoman segment programa koji se već ostavaruju na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.To zanči da smo mi, sprovodeći strategiju Ministarstva prosvete , odlučili da krupnim koracima proširimo ove vidove visokoškolske nastave svuda po Srbiji. Pirot je odličan primer za to, zahvaljujem se svima iz Akademije, a posebno garadonačelniku, Vladanu Vasiću, na podršci i razumevanju, jer ovo je uglavnom njihovo delo, a ministarstvo je uradilo ono što i treba da radi, da da podršku svakoj dobroj ideji, a ovo je odlična ideja” – rekao je Ranđelović.

Pirot odavno namerava da napravi značajniji napredak u obrazovanju kaže gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, s obzirom da je Pirotu visokoškolska ustanova veoma potrebna.

“Mislim da ovaj spoj dualnog obrazovanja, potreba tržišta, privrede i Tigar Tajersa je ono što možemo da ponudimo u novom obliku organizacije Akademije, i to je prava stvar. Novi obrazovni profil pružiće ljudima da se obrazuju iz novih tehnologija, da se razvija IT sektor, on je počeo da se razvija u Pirotu i potrebno je da ga kadrovski osnažimo, da pružimo kadrove koji su potrebni Tigar Tajersu i uopšte IT industrije u Pirotu. IT sektor u Pirotu postoji i ovakav vid strukovnog obrazovanja je sigurno još jedna stepenica ka razvoju tog kadrovskog potencijala”- rekao je, pored ostalog, Vasić.

Predsednik Akademije tehničko vaspitačkih strukovnih studija, Srđan Jovković, zahvalio je Ministarstvu prosvete, lokalnoj samoupravi Pirot i Tigar Tajersu što su prepoznali kapacitet Akademije i koji su uvideli da spajanjem tri odseka, uz adekvatan nastavnički kadar može da se isprati celokupan proces prvog dualnog programa akreditovanog na Akademiji tahničko vaspitačkih strukovnih studija. To je za Akademiju,grad i privredu jako bitna stvar jer će deca moći da se školuju u Pirotu, i to ne samo iz Pirota već i okruženja. Ove godine biće upisano 20 redovnih studenata i 10 samofinasirajućih.

Zoran Kostić, direktor sektora ljudskih resursa u Tigar Tajersu, je istakao da je saradnja Kompanije sa obrazovnim sistemom, odnosno školama u Pirotu, veoma dobra. Već postoje iskustva oko dualnog obrazovanja sa srednjim školama, a ovo je jedna nadogradnja imajući u vidu dugoročne potrebe Kompanije, naročito u IT domenu. Sa Akademijom je dogovoren nastavni program koji će delom pokriti potrebe Tigar Tajersa u IT sektoru, ali i u ostalim sličnim oblastima, kazao je Kostić.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker