Lokalna samoupravaOstale vesti

Otvaranje fakulteta i povratak vojske – Mere koje mogu da zaustave odlazak mladih iz Pirota

Poslednji popis stanovništva pokazao je da se broj stanovnika na teritoriji grada Pirota značajno smanjio u poslednjih deset godina a u poređenju sa 2001. godinom  u Pirotu sada živi gotovo 15.000 ljudi manje. Za gradonačelnika Pirota, mr Vladana Vasića ovi podaci su pokazatelj da nisu dovoljne mere populacione politike koje se sprovode na nivou Grada i Republike već je potrebno analizirati dosadasnje mere i predloziti nove konkretne  poteze u cilju pronalaženja trajnog rešenja. On je uputio dopis predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i pojedinim ministrima sa konkretnim predlozima koji bi doprineli povratku mladih u Pirot kao i ostajanju onih koji zbog posla i studiranja  odlaze iz Pirota.Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić

Gradonačelnik Pirota kaže da se i podaci poslednjeg popisa koji govore o drastičnom smanjneju broja stanovnika  i postojeće mere populacione politike moraju analizirati kako bi se došlo do rešenja problema.  “Moramo da pogledamo istini u oči, da se suočimo sa tim podacima jer nažalost sve zemlje na jugoistoku  Balkana beleže smanjenje broja stanovnika” – kaže gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.  To je slučaj i  u susednoj Bugarskoj koja je članica EU kao i Hrvatska koja je u EU, zemlja je koja izlazi na more i mamac je za turiste i za razvoj abeleži trend smanjenja broja stanovnika. Srbija se suočava sa tim problemima  a naročito je to izraženo na jugoistoku Srbije, podaci govore da je broj stanovnika smanjen za oko 700.000  u period između dva popisa.uredjenje dvorista zgrada, fasada.. aleksandar vučić za našu decu mr vladan vasić

“Ako pogledamo podatke popisa iz 2001. godine broj stanovnika u Pirotu smanjen je sa 67.000 na 50.000. To je zaista vrlo loš trend za čitav region i za naš grad a ja lično mislim da smo mi za poslednjih 15 godina preporodili grad u svakom smislu te reči a prvenstveno u pogledu infrastrukture”- kaže gradonačelnik. “ On je podsetio ne brojne projekte koji su trebali da utiču na smanjenje migracija jer direktno doprinose kvalitetu života u gradu. “Urađen je deo autoputa koji je deo panevropskog koridora koji povezuje Pirot sa velikim centrima kao što su Niš, Sofija, Beograd. Imamo  multinacionalnu kompaniju Mišelin koja trenutno zapošljava preko 4000 radnika. Pri  Gimnaziji je osnovano bilingvalno odeljenje, dobili smo sportsku halu, zatvoreni plivački  bazen, kupili smo kompleks stadiona, napravili brojne terene za decu, igrališta, pravimo otvoren plivački kompleks, imamo sportsku infrastrukturu ali se ovaj negativni trend nije zaustavio” –kaže gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić.

On smatra da bi i pored brojnih populacionih mera, gradskih i republičkih,  trebalo  analizirati efekte tih mera i neke politike promeniti. Prema njegovim rečima neophodno je osnivanje Saveta za populacionu politiku u okviru Lokalnog plana akcije za decu koji bi se bavio  analizom stanja i  posojećih  mera  i kreiranjem predloga za njihovo unapređenje.

Gradonačelnik Vasić se osvrnuo na neke od problema koje doprinose negativnom trendu smanjenja broja stanovnika kao što su porodice sa samo jednim detetom, sterilitet, broj  neženja u Pirotu i okolini i migracija stanovnika, naročito mlađe populacije. “ Imamo trend smanjenog nataliteta, povećanog mortaliteta i migracionu politiku koja doprinosi da rezultati budu ovakvi” – kaže Vasić i dodaje da bi Savet za populacionu politiku na osnovu analiza trebalo da da preporuke i smernice lokalnoj samoupravi u cilju  preduzimanja  daljih aktivnosti.

Uprkos tome  što  deo stanovništva odlazi misleći da će bolje živeti u nekim drugim mestima, gradonačelnik ističe da je Pirot dobro mesto za život. On smatra da je  pored konstantnog podizanja kvaliteta života  moguće  doprineti da se trend smanjenja broja stanovnika u Pirotu zaustavi.  U pismu koje je uputio premijerki Ani Brnabić on predlaže dve ključne mere. “ Prva mera je gotovo izvesna a to je povratak vojske u Pirot, što je značajno iz bezbednosnih, ekonomskih i migracionih razloga. Ima dosta Piroćanaca koji rade u vojsci, koji bi se vratili u Pirot i ovde zasnovali porodice. Drugu inicijativu godinama zgovaramo i ja sam sada pisao premijerki Ani Brnabić, ministrima i rektoru niškog Univerziteta sa idejom da u Pirotu napravimo fakultet poput FON-a. FON koji radi u okviru beogradskog Univerziteta pokazao je koliko je takva obrazovna ustanova važna za privredu cele Srbije. Smatram da je to potrebno privredi ovog regiona kao i niškom Univerzitetu koji nema fakultet tog tipa a koji je potreban zbog razvoja privrede i razvoja IT sektora”- kaže gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. “Ako bi ovakav fakultet bio smešten u Pirotu onda bi Pirot bio grad u koji mladi dolaze i to bi sigurno bio veliki pomak u borbi protiv migracione politike kao i značaj za negovnje kadrova, veće mogućnosti za programe prekogranične saradnje  i razvoj IT sektora” – ističe  gradonačelnik Pirota.

Gradonačelnik je inicijativu o osnivanju fakulteta uputio premijerki,  pojedinim ministrima  i rektoru Univerziteta u Nišu i očekuje da će se u skorije vreme sastati sa njima kako bi čuo njihovo mišljenje i izneo svoje argumente zbog čega je osnivaanje ovakvog fakulteta potrebno Pirotu. Nakon toga bi izrada studije  izvodljivosti pokazala opravdanost ovakve inicijative posle čega bi usledilo  definisanje  daljih koraka u cilju osnivanja fakulteta u Pirotu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker