Gradska hronika

Otkriveno oko 80 kilograma heroina u krovu hladnjače

U sinoćnoj akciji Odeljenja za suzbijanje krijumačarenja Uprave carina, oko 03 časa iza ponoći, na graničnom prelazu Gradina sprečeno je pokušaj krijumčarenja oko 80 kilograma heroina u Republiku Srbiju.

image-550518f3688cffab9d2983f8bdbd878f9ae68a11175ca1c9572c0a12fd7d7b5a-VOvaj veliki tovar heroina otkriven je detaljnom kontrolom hladnjače slovenačkih registarskih oznaka kojom su prevoženi konditorski proizvodi iz Turske u Bosnu i Hercegovinu.

S obzirom na to da Uprava carina raspolaže sa 10 najsavremenijih skenera, carinici su hladnjaču prvo uputili na pregled skenerom na čijem snimku su uočene izvesne nepravilnosti u krovu, zbog čega su započeli detaljan pregled tog dela vozila. To je podrazumevalo prvo skidanje lajsni iznad termo kinga jer se u svakoj hladnjači u tom delu nalazi prostor predviđen za izolaciju koji je u ovom slučaju bio “nafilovan” heroinom.

Naime, krijumčari su u taj prostor ubacili prvo cevi, a zatim u njih metalne kutije dužine od po oko pola metra, koje po obliku podsećaju na boksove cigareta. Svih 78 metalnih kutija bilo je uvezano kanapom, kako bi, pretpostavljamo mogle lakše da se na krajnjem odredištu izvuku napolje.

 

image-73e73c6abf6fd35cd4d5968b4c2460b21ae083d1047c7609300a5305f22468f0-V
Ovaj način pakovanja heroina je bio bezuspešan pokušaj da se “prevari” skener, jer su krijumčari verovali da će metalne kutije ” odbiti” zrake skenera.
Ipak moramo reći da se radi o bruto težini s obzirom da je merenje izvršeno zajedno sa kutijama u kojima se heroin nalazio, a da kontrola i dalje traje te da će na nakon svega vozač i narkotici biti predati u dalju nadležnost Tužilaštva i MUP.

Ovde se radi i presecanju tipične tzv. ” Balkanske rute heroina” koja ima tri trase : južnu, centralnu i istočnu. Južna trasa vodi od Avganistana preko Pakistana, Irana i Turske i diretno produžava do pristaništa u Grčkoj, Italiji i zapadnoevropskim zemljama. Istočna trasa prelazi preko Bugarske i Rumunije, dok centralna trasa krijumčara droge u najvećoj meri prolazi preko zemalja bivše Jugoslavije.

Jutros je tokom prve kontrole pronađeno najpre 40 kilograma, međutim još detaljnijom kontrolom vozila pronađena je rekordna količina narkotika koja je zaplenjena poslednjih nekoliko godina na Gradini.

A.Ć-

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker