Gradska hronika

Otkriveno 59 radnika na crno, kontrole i vikendom

Inspekcije Pirotskog upravnog okruga obavile su veliki broj kontrola, redovnih, ali i vanrednih. Po rečima načelnice Pirotskog upravnog okruga Dragane Tončić, u prva tri meseca ove godine, sve inspekcijske službe kontrolisale su veliki broj objekata, Veterinarska inspekcija vršila je, na zahtev klanice Mustang, post-mortem preglede kao i bezbednosnu kontrolu upotrebe mesa. 

Načelnik Inspekcije rada Aleksandar Popović kazao je da je ova inspekcija najviše pažnje dala kontroli rada na crno.

-Imamo pojačane nadzore vikendom, u skoro svim kafićima zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Pirot. Tu smo zaticali lica koja rade bez ugovora o radu i nemaju prijave na obavezno socijalno osiguranje. Kontrola građevinskih objekata je takođe aktuelna, imali smo i kontrole kolega iz drugih gradova i tu smo takođe imali rezultate.  U prvom kvartalu zatekli smo 59 lica koja nisu imala ugovore o radu i nisu bila prijavljena na obavezno socijalno osiguranje. Podneli smo iz oblasti radnih odnosa 36 prekršajnih prijava. Ono što je možda interesantno je i da je iz dela bezbednosti i zdravlja na radu nije bilo teških povreda, ali smo i tu podneli pet prekršajnih prijava. Vršili smo i kontrole i u drugim oruzima, Zaječarskom i Nišavskom, a to će biti aktuelno i u narednom periodu jer su takve kontrole po sistemu rotacija, dale pozitivne rezultate-kazao je Popović.

Sanitarna inspekcija je u pomenutom periodu izvršila 277 pregleda, od čega 10 vanrednih. U januaru su kontorlisani kafići, zatim apoteke gde je kontrolisana dečja hrana, kao i odeljenja sa povećanim rizikom Opšte bolnice. U februaru su kontrolisane sve kuhinje u školama, vrtićima, keteringe, uzeto je 67 brisa u objektima za ketering. Izrečena je zabrana korišćenja vode za piće iz seoskog vodovoda Belo Polje zbog povećane mutnoće 6. februara. Od 18. februara smo krenuli sa primenom elektronskog inspektora, kao i ostale inspekcije. Još uvek je reč o eksperimentalnom radu, ali smo mi već krenuli sa tim aktivnostima. Marta smo kontrolisali škole i objekte vodosnabdevanja, u gradu i selima-kazala je Leposava Veljković, načelnica ove inspekcije.

Slobodan Todorović, načelnik Tržišne inspekcije kazao je da je kontrolisan promet svih vrsta roba.

-Zaštita prava intelektualne svojine je jedna od oblasti kojoj posvećujemo mnogo pažnje, na našoj teritoriji nije bilo krivotvorenih žigova a neke prijave smo vrlo uspešno rešili sa pripadnicima Kriminalističke policije Policijske uprave Pirot. Zatim smo kontrolisali razne vrste izolacija, tekstil, zaštitna oprema, cipele i čizme, kacige za bicikle i motocikle i belu tehniku. Kontrolisali smo oglašavanja lažnih sniženja, ranije je ta pojava bila izražena, sada, nakon pojačanih kontrola u poslednjem periodu, toga više nema. Promet duvana stalno kontrolišemo, promet kafe, zadnjih meseci se kontrolišu privremeno odjavljeni iz APR-a, kontrole neregistrovanih subjekata po prijavama, mada se često dešava da su prijave i neosnovane, kontrolu isticanja cena i druge vrste kontrola-kazao je Todorović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker