Srbija

Osmi mart 2024 – Odvažne Srpkinje putuju same

Povodom 8. marta, platforme GetByBus.com i GetByFerry.com sprovele su još jedno istraživanje, ovoga puta o zanimljivim trendovima solo putovanja među ženama, sa fokusom na destinacije koje žene biraju kao solo putnice. Istraživanje se zasniva na internoj bazi podataka koja sadrži informacije o više od 100.000 žena koje su putovale solo koristeći ove platforme.


Porast trenda solo putovanja

Podaci koji su nam zapeli za oko ukazuju na porast interesovanja Srpkinja za samostalna putovanja. U odnosu na 2022. godinu, broj solo putovanja žena u 2023. porastao je za čak 21 odsto. Ako pogledamo mesece u kojima su žene najčešće putovale samostalno, to su bili avgust, oktobar i decembar. Najsigurnije destinacije za solo putnice Beograd, Novi Sad, Niš, i Subotica našli su se na vrhu popisa najsigurnijih gradova u Srbiji za solo putnice. Slijede ih Kraljevo, Kragujevac, Užice, Čačak i Šid, a poslednje mesto u top 10 zauzima Šabac. S druge strane, među najsigurnijim državama našle Crna Gora, Nemačka, Švajcarska, Italija i Slovenija.

Srbija kao destinacija za solo putnice

Istraživanja pokazuju kako je Srbija relativno sigurna evropska država, a u to su se najviše uverile putnice susednih i drugih evropskih zemalja. Rezultati iz naše baze su pokazali da Srbiju najčešće posećuju Hrvatice, čiji udio solo putovanja od ukupnog broja putovanja, iznosi čak 55%. Nakon njih slijede Bosanke i Crnogorke, a potom Nemice i Brazilke.

Koje Srpkinje su najodvažnije za solo putovanja?

Najodvažnije solo putnice dolaze upravo iz srpske prestolnice – Beograda, njih čak 19%. Prate ih odvažne Novosađanke, Nišiljke i Subotičanke. To nam dokazuje, baš kao što je navedeno u istraživanju, da trend solo putovanja raste iz godine u godinu. Rastući trend solo putovanja žena nas podseća na samopouzdanje
žena i sposobnost da preuzmu kontrolu nad sopstvenim iskustvima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker