Obrazovanje

Osmaci zainteresovani za specijalizovana odeljenja Gimnazije, na pripremnoj nastavi 90 učenika

Kao što je poznato pirotska Gimnazije, koja je oduvek bila rasadnik vrsnih talenata i odličnih učenika, od jeseni imaće još jedno odeljenje, još jedan smer za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio – vizuelnu umetnost. Odeljenje može imati najmanje petnaest, a najviše dvadeset učenika, što omogućava bolji praktičan rad i podelu učenika za rad po grupama. Prema rečima direktorke Gimnazije, Ivane Kostadinović, novi smer je rezultat dugogodišnjeg traganja za novim izazovima, praćenja savremenih trendova u životu i obrazovanju. 

“Kao rezultat tog traganja nastalo je bilingvalno odeljenje prirodnomatematičkog smera u kojem se nastava odvija na srpsko – francuskom jeziku. Kasnije, s obzirom da je postojala potreba za savremenim tehnologijama, računarstvom, informatikom i ka tom usmerenju, otvorili smo odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Opet se javila nova potreba, nešto novo, atraktivno, u skladu sa savremenim tehnologijama, zahtevima savremenog društva, mladih, ali sada u duhu kreativnosti, i više je akcenat na umetničkim nijansama. To je odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio – vizuelnu umetnost. Na ovaj način obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe razvoja kulture i umetnosti u društvu. Specijalističkim obrazovanjem ovakvih srednjoškolaca povećaće se nivo njihovih kvaliteta i kompetencija da budu studenti različitih smerova umetničkih fakulteta. Naravno, to ih ne sprečava, da pored umetničkih fakulteta, mogu studirati i na drugim fakultetima, jer im ovaj smer omogućava prohodnost na fakultete društvenih nauka, stranih jezika, za novinarstvo, književnost i slično” – kaže, pored ostalog, direktorka Kostadinović.

Kostadinovićeva ističe da je Škola u potpunosti spremna u tehničko – kadrovskom pogledu. Uprava grada odobrila je milion dinara za kupovinu računarske opreme za odeljenje informatičkog i računarskog smera, ali kompjuteri će biti na raspolaganju i učenicima novog smera.

 

“U Školi postoje dva kabineta potpuno opremljena računarima. U planu je da još dve učionice, do početka nove školske godine, opremimo savremenim učilima i računarskom tehnikom od sredstava koje smo dobili od Uprave grada, i da one, zapravo, budu spremne za ovaj novi smer, ali i novu generaciju učenika koji će upisati smer računarstva i informatike. U novom odeljenju ćemo imati dva nova predmeta: scenska umetnost i audio – vizuelna umetnost. Teorijsku nastavu mogu držati profesori za scensku umetnost i profesori književnosti i srpskog jezika, a za audio- vizuelnu umetnost profesori likovne kulture. Takođe, predavanja i vežbe mogu držati i diplomirani dramski i audio-vizuelni umetnik, a takvih stručnjaka ima u našem gradu”.

Ovih dana počela je priprema za završni ispit i prijemne ispite za sva specijalizovana odeljenja Gimnazije. Trenutno se prijavilo oko devedeset učenika za pripremu. Nastava se odvija preko gugl učionice iz svih predmeta. Prvi utisci su veoma povoljni, a učenici osmog razreda se i dalje mogu prijavljivati, dodala je direktorka Kostadinović.

Prijavljivanje za prijemni ispit je 15. i 16. aprila preko portala moja škola za sva tri specijalizovana odeljenja Gimnazije. Prjemni ispit za specijalizovano odeljenje za scensku i audio – vizuelnu umetnost je 16. maja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker