Obrazovanje

Osmaci polagali ispit za upis u specijalizovana odeljenja – Konačni rezultati nakon završnog ispita

Proteklog vikenda osmaci su polagali  ispit za upis u specijalizovana odeljenja.  U Pirotu je bilo veliko interesovanje na tri specijalizovana smera u Gimnaziji gde se za ukupno 70 mesta prijavio 101 učenik.  Danas je dan za prigovore na rezultate testa a na konačno rangiranje uticaće i rezultati sa završnog ispita koji se polaže 21, 22, i 23. juna.

Za smer audio – vizuelni i scensko umetnički nastup, za 20 mesta, bilo je prijavljeno 30 učenika od čega je izašlo i položilo 29 učenika. Za upis u bilingvalno odeljenje, za 30 mesta, prijavio se 31 učenik od kojih je 29 položilo ispit. Najveće interesovanje bilo je za IT smer, gde se za 20 mesta, prijavilo 40 učenika od kojih je 36 izašlo na ispit a 32 učenika su položila ispit.

Prosvetni inpektor, Dušan Spasić, ističe da su ovo preliminarni rezultati koji su podložni promeni jer se u toku današnjeg dana podnose prigovori na rezultate testova. Za konačno rangiranje uz broj osvojenih poena na ovim ispitima dodaju se i poeni sa završnog ispita  za učenike osmog razreda koji će biti održan 21. 22. i 23. juna. U sredu, 21. juna je polaganje testa iz srpskog jezika, u četvrtak 22. juna je iz matematike i u petak 23. jedan od pet izabornih predmeta.

Na osnovu uspeha u školi učenici mogu ostvariti 60 poena a na osnovu rezultata testova maksimalno 40 poena, po 14 iz srpskog i matematike i 12 iz izbornog predmeta. Takođe, učenici dobijaju poene i na osnovu uspeha na republičkim takmičenjima.

Prilikom izjašnjavanja za treći predmet koji će polagati na završnom ispitu, najveći broj pirotskih osmaka izjasnio se geografiju, biologiju i istoriju dok je najmanje interesovanje biloza polaganje fizike kao izbornog predmeta.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker