Obrazovanje

OŠ “Sveti Sava” u Pirotu, na prigodan način, obeležila 196. godišnjicu i Savindan

U Osnovnoj školi “Sveti Sava” na prigodan način, u prisustvu malog broja nastavnika i učenika, obeležen je Dan škole i školska slava. Prethodnih dana u Školi su organizovane brojne aktivnosti učenika – takmičenja, radili su se kratki filmovi o Školi, obrađivale teme o životu i delu Svetog Save i drugo. Za najbolji literarni i likovni rad nagrađeni su učenici sa po 50 evra koje svake godine daje porodica Miomira Ivakovića iz Pirota, kao prvog kolačara Škole, i njegovog starijeg brata, Ljubomira Ivankovića, koji živi i radi u Montrealu. Nagradu za likovni rad dobila je učenica Petra Petrović, a za literarni Vera Tričković.  

Direktor OŠ “Sveti Sava”, Marjan Rančić, kaže da su 196. godišnjica Škole i školska slava obeležene na prigodan način u skladu sa epidemiološkom situacijom uz maksimalnu primenu mera zaštite. Prema tradiciji je presečen slavski kolač, a pored malog broja nastavnika i učenika prisustvovala je porodica Ivanković kao prvi kolačar.

Prvi kolačar, advokat, Miomir Ivanković, kaže da je tradicija obeležavanja školske slave prekinuta pedesetih godina. Ali, devedesetih godina se ponovo počinje sa obeležavanjem Savindana. Ivanković se pridružio inicijativi nekadašnje direktorke OŠ “Sveti Sava”, Slobodanke Ćirić, i sekretara, Nenada Popovića, da se obnovi proslava Savindana. Prvi kolačar bila je upravo njegova porodica.

“Drago mi je što je počelo u svim školama da se obeležava školska slava. Tim povodom sam razgovarao sa mojim starijim bratom, Ljubomirom, koji je slikar i živi u Montrealu da formiramo jedan mali fond za nagradu učenika. On bi iz svojih sredstava davao nagradu za likovni rad , a moja porodica za literarni, i ta tradicija se održava već dvadeset dve godine” – izjavio je Ivanković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker