Gradska hronika

Orbović:Umesto kineske, javna i državna preduzeća da kupuju domaće proizvode

Lider Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović danas je sa poverenikom ovog sindikata u fabrici “Tigar” AD Slobodanom Petrovićem obišao pogone ove kompanije koju je obišao na poziv sindikalne podružnice Samostalnog sindikata u pirotskoj fabrici. Orbović je novinarima kazao  po završetku obilaska da bi javna i državna preduzeća morala da kupuju domaću robu, a ne kinesku pa bi tada mnoge kompanije poput “Tigra” brzo dostigle mnogo viši nivo  poslovanja nego što je sada, a u krajnjoj liniji to bi se veoma pozitivno odrazilo i na kompletnu privredu.

ACA_1761_resize

-Ja potičem iz gumarske fabrike i kada osetim ovaj miris gume prija mi i drago mi je što sam danas posetio fabriku. Drago mi je da vidim da ovi ljudi rade, međutim, žao mi je kad čujem da ne rade punim kapacitetom, da jednostavno imaju dosta problema i da u ovom slučaju postoji briga radnika i za budućnost i za svoje zarade i za egzistenciju. Ovo je fabrika koja je uvek bila jedna od najboljih u zemlji i najvećih izvoznika. Jeste došlo do podele ali ovaj deo fabrike ima mogućnost, ima perspektive da u nekoj budućnosti proradi. Država mora da ima jednu svoju odgovornost ovde. Nije poenta da samo država daje subvencije, da daje novac, već je problem što neki proizvodi mogu biti kupljeni iz ovih fabrika-kazao je Orbović.

ACA_1754_resize

On je dodao da bi državna preduzeća i javna preduzeća kao i veliki sistemi u vlasništvu države morali da kupuju domaću robu i da bi se na taj način stimulisala privreda, a mnogi giganti koji danas tavore, stali bi na noge.

-Evo sada sam sa koleginicama i kolegama iz sportskog programa razgovarao i saznao da škole koje su nekada kupovale lopte i druge proizvode iz “Tigra” koji su odličnog kvaliteta, sada kupuju kineske proizvode, a to nije uporedljivo kada je u pitanju kvalitet. Tako je i sa čizmama, ali i kada treba naša vojska, policija i neka druga javna preduzeća da vrše javne nabavke. Oni su dužni, kao javna preduzeća, jer ih mi dobrim delom kao građani finansiramo iz svojih doprinosa i poreza koje plaćamo, da kupujući domaću robu pokreću i stimulišu proizvodnju i to bi bio način na koji bi privreda Srbije mogla da se pokreće. Ja sam ubeđem da bi tako “Tigar” mogao relativno brzo da dostigne jedan mnogo viši nivo od onog koji sada ima-kazao je Orbović.

ACA_1781_resize

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker