Lokalna samouprava

OPŠTA BOLNICA PIROT dobila moderan skener, digitalni rendgen i ultrazvučni aparat

Opšta bolnica Pirot dobila je od Ministarstva zdravlja Republike Srbije a uz pomoć Svetske banke, najmoderniji šezdesetčetvoroslajsni skener aparat sa tri dijagnostičke stanice što znači da u isto vreme tri radiologa mogu da vrše čitanja što omogućava znatno brži i kvalitetniji rad lekara, a za pacijente to znači još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

-Dobili smo i savremeni digitalni rendgen aparat, treći digitalni rendgen u našoj bolnici. Imamo i dva portabilna rendgen aparata tako da je naša radiološka dijagnostika sada kompletirana. Jedino nam nedostaje takozvana “skopija”. Nadamo se da ćemo u narednom periodu dobiti i takav aparat koji ima mogućnosti koje bi značile svim odeljenjima Opšte bolnice Pirot. Dobili smo i moderan ultrazvučni aparat sa dve sonde, linearnom i konveksnom. Uradili smo i kompletnu adaptaciju prostorija, pre svega sa aspekta bezbednosti i zdravlja i osoblja i pacijenata. Kada je reč o vrednosti uređaja koje smo dobili, neke okvirne brojke su 60 miliona dinara, koliko je orijentaciona vrednost skenera, tržišna vrednost rendgen aparata je oko 20 miliona dinara a tržišna vrednost ultrazvučnog aparata je oko pet miliona dinara. Sve to skupa znači da je Ministarstvo zdravlja izdvojilo značajna sredstva za unapređenje rada službe radiologije u Pirotu-kazao je direktor Petrović i dodao da lista čekanja, zahvaljujući novoj opremi, neće biti, već će postojati jedino liste zakazivanja. Kada je reč o kadrovskim kapacitetima Radiologije, direktor Petrović kazao je da u OB Pirot radi osam radiologa, što je u skladu sa normativima.

Dr Marija Vitanović, načelnica Radiologije OB Pirot istakla je da je sada značajno olakšan rad lekara a od velikog značaja je i činjenica da je reč o digitalnim aparatima sa smanjenim zračenjem.

-Skener je 64-slajsni, dobijamo detaljnije preseke pri pregledu, imamo i dalje 16-slajsni stari skener na kome i dalje radimo skener glave i kičme. Sve to omogućuje sagledavanje većeg broja pacijenata i olakšava nam rad-kazala je načelnica Vitanović.

Stari skener imao preko milion “slajsova”, a fabrička garancija mu je bila 300.000 slajsova

Direktor Petrović istakao je da, kada je reč o starom skener aparatu koji je i dalje u funkciji, ovaj uređaj trenutno ima preko milion “slajsova”, a ako se ima u vidu da je fabrička garancija bila 300.000 slajsova, lako se može videti koliko je aparat korišćen.

-Ipak, on će se i dalje koristiti, ali se u slučaju ozbiljnijeg kvara, jednostavno neće isplatiti njegova popravka-kazao je dr Petrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker