Korona virus

Opšta bolnica Pirot: Broj covid pacijenata oko 80, šest pacijenata na respiratoru. 44 medicinara i 10 nemedicinskih radnika pozitivno na covid19

U poslednjih pet do šest dana u Opštoj bolnici Pirot, na COVID odeljenjima, broj pacijenata se kreće uglavnom  između 80 i 85 dnevno. To znači, kako je rekao direktor Bolnice, dr Goran Petrović, da je situacija stabilna. Broj prijema i otpusta je bribližan, oko tri pacijenta na  dnevnom nivou. Što se tiče teških pacijenata najviše ih je bilo osam, a trenutno je na respiratorima šest pacijenata. Ostali pacijenti su uglavnom na kiseoničkoj potpori i radi se o srednje teškim pacijentima.

opstå bolnica pirot

“Naše osoblje je na prvoj liniji fronta, u crvenoj zoni. Imamo 44 pozitivna zdravstvena radnika i deset nemedicinskih. Ima radnika koji su na produžanom bolovanju zbog svog zdravstvenog stanja. Što se tiče opreme dobijali smo je i pre ulaska u COVID sistem i sada  imamo redovne isporuke. Imamo 13 mašina koje mogu da pruže potporu. Svakodnevno smo na vezi sa filijalom i direkciom koja treba da nam obezbedi lekove i sanitetski potrošni materijal. Javlja se periodinčna nestašica pojedinih grupa lekova na dnevnom nivou  zbog dobavljača jer je centralizovana javna nabavka gde Opšta bolnica ne može da utiče, ali imamo ugovoren dovoljan broj i očekujemo da će se isporuke normalizovati kako pacijetnti ne bi trpeli. Nadam se da ćemo uspeti da izdržimo ovaj nalet koji je pred nama i da sa što manje problema i sa što manje posledica i za pacijente i za osoblje prođemo ovaj treći talas korone-kaže direktor Petrović i dodaje:

 

“Mi smo napravili timove i podelili na crvenu i zelenu zonu. U Crvenoj zoni ne rade svi lekari već prema potrebi. Trenutno imamo šest covid jedinica od toga pet na četvrtom spratu i jednu na trećem,.Svaku covid jedinicu pokrivaju po dva lekara i osam sestara. Na taj način zdravstveni radnici rade u smenama. Dvanaest sati dnevnu, dvanaest noćnu i dva dana odmaraju. U slučaju smanjenog broja pacijenata radnici se smanjuju i idu na odmor, a radnici koji još nisu ušli u crvenu zonu po potrebi biće uključivani. Od 25 novembra do danas samo je jedan pacijent poslat na stranu i to upravo upravo danas”- izjavio je dr Petrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker