Lokalna samouprava

Operativni plan odbrane od poplava – U slučaju obilnih padavina plavni talas od Dimitrovgrada do Pirota stiže za 6 sati

Članovi Gradskog veća razmatrali su i predložili  usvajanje Operativnog plana odbrane od poplava za vode drugog reda na teritoriji Grada Pirota za 2023. godinu. Predlog plana koji je odobren od strane Vodoprivrednog centra Morava Niš, bi sutra, 10. marta, trebalo da verifikuju odbornici Skupštine grada na sednici. Operativni plan odbrane od poplava  je osnova za procenu opasnosti, zaštitu i spasavanje ljudi i imovine i sanaciju terena nakon eventualnih poplava. 

Na početku svake godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi Operativni plan odbrane od poplava za vode prvog reda na teritoriji Republike Srbije a lokalne samouprave nakon toga usvajaju operativne planove za vode drugog reda. Sreten Savov, član Gradskog veća, kaže, da je Operativni plan osnova za procene opasnosti od poplava i aktoivnosti koje se preduzimaju u ovakvim situacijama. “Najvažnije je preduzeti sve prevenitvne mere da bi se umanjio rizik od poplava, a to podrazumeva redovno održavanje vodotokova, nabavku potrebne opreme i tehnike za organizacije koje učestvuju u zaštiti spasavanja” – kaže Savov. To i su Dobrovoljno vatrogasno društvo, Radio klub, Vatrogasno spasilački bataljon i javna preduzeća Komunalac i Vodovod.

Sreten Savov ističe da su za efikasnu odbranu u ovakvim situacijama veoma važne  informacije kao što je vodostaj Nišave u Bugarskoj, Dimitrovgradu i Pirotu kao i informacije  Izveštajne stanici Trnski Odorovci o vodostaju reke Jerme. Ako na vreme dobijemo informaciju o plavnom talasu iz Bugarske u roku od 15 sati plavni  talas stiže u Pirot  a  iz Dimitrovgrada do Pirota za šest sati” – objašnjava Savov. Plavni talas reke Jerme stiže do ušća sa Nišavom za kraće vreme verovatno zbog nadmorske visine.

 

Savov napominje da se vodostaj Nišave i Jerme može pratiti u realnom vremenu preko sajta Republičkog hidrometeorološkog zavoda  i dodaje da su za odbranu od poplava veoma značajne i informacije koje dostavljaju predsednici saveta mesnih uajednica o stanju ostalih reka i potoka na teritoriji Grada Pirota.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker