Oni su istinski heroji: Među dobrovoljcima koji su danonoćno gasili požar bio je i Aleksa Živković -pirotski Potrčko

Među velikim brojem dobrovoljaca koji su sa prekaljenim vatrogascima, pripadnicima Žandarmerije, zaposlenima u Srbijašumama, danonoćno gasili i gase požar na Staroj planini bilo je i nekoliko mladih i odvažnih naših sugrađana. Jedan od njih je i poznati pirotski Potrčko – Aleksa Živković, koji se dobrovoljno javio i gasio požar na jednoj od najtežih deonica – podno vrha Tri čuke, na lokaciji Tri kladenca. Na sreću ovaj požar je ugašen, vatrogasci i dalje prate situaciju a o tome kako je bilo na ovoj lokaciji, za Pirotske vesti govori Aleksa Živković, koji je inače poznat i kao veliki humanitarac, učestvovao je ili inicirao veliki broj humanitarnih akcija, mada o tome često i ne želi da govori.

-Prve vesti o požaru na Staroj planini su u meni izazvale nemir. U ponedeljak ujutru sam završio obaveze i pratio dešavanja na društvenim mrežama. Objave su govorile da “gori Arbinje”, a iznad grada se mogao videti oblak belog dima. Potražio sam prevoz i sa Milanom Radovanovićem iz Radio kluba Pirot i Savov Sretenom iz Gradskog štaba za vanredne situacije smo se uputili ka Dojkincima. U Dojkincima smo sa dva automobila prošli kroz Arbinje i izašli na ,,Beleđe” (15:10). Pripadnici Vatrogasno- spasilačke jedinice Pirot, uz pomoć kolega iz Niša, Leskovca, ali i dva dobrovoljca iz Pirota su taj deo obuzdali i sprečili širenje ka Arbinju. Sa tog mesta se jasno videla buktinja u daljini, ispod ,,Tri čuke”-kaže Aleksa i dodaje:

-Po dolasku u Planinarski dom u Dojkincima smo pokušali da uspostavimo komunikaciju sa ljudima na terenu ispod Tri čuke, konkretno na lokaciji ,,Tri kladenca”, ali bezuspešno. Aleksandar Dragić, poreklom iz Dojkinaca i takođe dobrovoljac,  dao je svoj najveći doprinos sa svojim poznavanjem planine. U ponedeljak uveče su u planinarski dom prvo pristigli vatrogasci i zaposleni iz JP Srbijašume sa lokacije ,,Tri kladenca”, a zatim su iz Pančeva i Kruševca stigli vatrogasci. U utorak ujutru – polazak u 5.30 iz Planinarskog doma. Polasku su se priključili i pripadnici Niškog odreda Žandarmerije. Kolonu su predvodili vatrogasci VSJ Pirot, Kruševac i Pančevo sa šumarima i ribočuvarima JP Srbijašume. Tog jutra bilo nas je četvorica dobrovoljaca (Aleksandar Dragić, Saša Kostić, Nikola Kostić i ja)-kaže Živković za Pirotske vesti.

Pešačenje sa teškim naprtnjačama na leđima punim vode i po sat do sat i po po teškom terenu

Po njegovim rečima, do požara se sa naprtnjačama na leđima punim vodom pešači po sat do sat i po u jednom pravcu.

-Dokle se moglo, išli smo sa dva kamiona (TAM 150- vatrogasne cisterne) i vozilima. Nakon toga, metlarice i naprtnjače na leđa, punjenje vodom i sat, sat i po pešačenja do mesta požara. Bilo je dima, koji je izlazio iz korenja drveća, po obodu (sredina livade je bila ugljenisana). Kako je ogrejalo Sunce, tako je počeo da se pojavljuje otvoren plamen. Zanimljivo je da se požar prenosi sa četinara na četinar korenjem, kroz zemlju, a s obzirom da nismo imali mnogo vode, čekali smo da ,,pregori” kako bismo na čistini travu gasili metlaricama. Požar je još juče obuzdan (imali smo i vetar za saveznika, koji je duvao kontra od šume ka Arbinju, ali i kontra od šume ka Koprenu). Izgorela je kleka, trava i nešto četinara. Od jutros sveža informacija je da je na lokaciji ,,Tri čuke” požar izgašen i da još uvek dežuraju pripadnici VSJ sa dobrovoljcima. S obzirom da se đon od toplote razlepio, čekam obućara da popravi cipele i informacije iz Toplog Dola, ali ću najverovatnije u petak posle podne da odem u Topli Do, ako do tad ne ugase taj reon-kaže za Pirotske vesti Živković.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar