Obrazovanje

Oni su budućnost Pirota: Lazar Mančić, učenik generacije Tehničke škole

Lazar Mančić, Učenik generacije Tehničke škole u školskoj 2021/22. godini, poseduje izuzetne sposobnosti za prirodne nauke, matematiku i programiranje. Tokom osnovne škole osvajao je brojne nagrade na državnim takmičenjima iz fizike i matematike, među kojima se izdvajaju: prvo mesto na republičkom takmičenju iz fizike, pohvala na Srpskoj fizičkoj olimpijadi, drugo mesto na republičkom takmičenju iz matematike i plasman na srpsku juniorsku matematičku olimpijadu.

foto Robert Ilić

Bio je i redovan učesnik takmičenja iz tehničkog obrazovanja i informatike i računarstva. Od početka školovanja u Tehničkoj školi nastavlja sa izuzetnim rezultatima. Učestvovao je više puta na republičkom takmičenju iz matematike i fizike, a na Republičkom takmičenju elektrotehničkih škola iz predmeta Osnove elektrotehnike osvaja drugo mesto. U školskoj 2020/21. godini na konkursu u okviru nedelje departmana za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nišu osvaja prvo, a na Državnom takmičenju iz programiranja drugo mesto. Ove godine ponovio je prošlogodišnji uspeh iz programiranja i jedini iz Pirota je pozvan na Srpsku informatičku olimpijadu. Stečena znanja je uspešno primenjivao u projektima. Osvojio je i drugo mesto na IT konferenciji na Elektronskom fakultetu u Nišu u izuzetno jakoj konkurenciji u kojoj su uglavnom bili radovi studenata fakulteta, za uređaj koji omogućava proveru i održavanje mera protiv virusa COVID 19.

Lazar je svestran, ima mnogo interesovanja i poseduje zavidno znanje iz svih oblasti. Komunikativan je, neposredan, rado čita književna dela koja ne spadaju u školsku lektiru i zanima ga sve što je vezano za kompjutere. Povezuje znanja iz različitih oblasti, analizira ih i kritički procenjuje. Njegovi odgovori su uvek bili tačni, precizni, zreli, stilski lepo uobličeni, a njegov vokabular prevazilazi okvire jednog maturanta. Veoma je lepo vaspitan, odgovoran, pažljiv i vredan. Njegovi stavovi i vrednosni kriterijumi su temeljno i ispravno uspostavljeni i on ih bez ikakvih problema saopštava i brani. Zrelo razmišlja o važnim životnim pitanjima, uočava dobre i loše strane sveta u kome živimo i spremno dočekuje nove izazove.
Na časovima je bio ubedljivo najaktivniji, izdvajao se stilom i širinom u sagledavanju problema. Poseduje izuzetne kapacitete i veštine, a odgovornost i radna navika su na izuzetnom novou. Njegove mogućnosti su ogromne, želja da postigne što bolje rezultate je vrlo jaka, tako da mu predstoji uspešan nastavak školovanja na Elektronskom fakultetu, za koji je već izborio mesto.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker