Gradska hronika

Oni su budućnost Pirota – Gimnazijalci oduševili posetioce na Festivalu nauke

Da je Pirot grad koji ima budućnost, mogli su se uveriti brojni posetioci današnjeg prvog po redu Festivala nauke u Gimnaziji – GimPi festa, na kome su se najdarovitiji pirotski gimnazijalci, na popularan način, prezentovali brojne naučne eksperimente iz fizike, hemije, psihologije, sociologije, geografije, istorije i mnogih drugih naučnih disciplina.

Brojni posetioci mogli su da vide izuzetno interesantne eksperimente i fenomene popust “svetlosne gajke” i principa kako funkcionišu optički kablovi, zatim da nauče šta je to fraktalna privlačnost, jedna od najvećih tajni dizajna prirode koja je otkrivena, da se zahvaljujući štandu sociologije upoznaju sa Kraljevima komedije, Čarlijem Čaplinom i drugim velikanima svetske filmske industrije.

Aleksa Stefanović, učenik koordinator Festivala

Kako je Pirotskim vestima kazao Aleksa Stefanović, učenik Gimnazije i koordinator Festivala, cilj Festivala je da se promovišu najbolji učenici Gimnazije, a moto manifestacije je “Dosta je bilo, izađi iz proseka”.

-Na štandu geografije može da se vidi eksperiment koji simulira erupciju vulkana, na psihologiji neke optičke iluzije, na fizici da se okušate laserima i još mnogo drugih zanimljivih oblasti-kazao je Stefanović.

Prikazali istoriju nemog filma

Jedan od interesantnijih bio je štand sociologije, gde se na veoma kreativan način grupa gimnazijalaca prezentovala istoriju filma, pre svega komedije.

Nađa Mijalković kaže da je glavna tema – najveći velikani crno-belog filma.

-Kao što možete da vidite u centru pažnje je Čarli Čaplin, imamo i živu maskotu Čarlija Čaplina. Nas dvoje smo se odlučili da predstavimo pantomimičare odnosno neme umetnike kako bi publika što bolje razumela sociologiju filma-kaže Mijalkovićeva.

Izuzetno interesantan je bio i štand hemije, gde su se učenici maskirali u drevne srednjovekovne čarobnjake, kako bi eksperimente poput Duha iz boce, Vulkan, Kameleona na što bolji način prezentovali osnovcima ali i drugim posetiocima, kazala je Pirotskim vestima Sanja Rančić, učenica Gimnazije.

Štand fizike je takođe bio izuzetno zanimljiv, jer su gimnazijalci, po rečima profesorke fizike Mirjane Elenkov, na veoma kreativan način prezentovali principe rada optičkih kablova, brojne svetlosne fenomene, način rada “solarnog vretena” i mnoge druge eksperimente. 

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker