Korona virus

Oni kažu: dr Radmila Zec, dr Radovan Ilić i Vladan Vasić o covid19 epidemiji u Pirotu

U emisiji Regionalne TV Pirot “Oni kažu”, autora Vladimira Veljkovića, o situaciji sa epidemijom korona virusa u Pirotu govorili su glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Radmila Zed, direktor Doma zdravlja dr Radovan Ilić i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. 

pirot korona zavod za javno zdravlje

Vasić: Najveći broj Piroćanaca se odgovorno ponaša

Gradonačelnik Vasić istakao je da je situacija u Pirotu pod kontrolom, ali nikako ne sme biti opuštanja i mora se maksimalno voditi računa.

-Ja želim da pohvalim Piroćance jer se najveći broj ljudi odgovorno ponaša i razume situaciju u kojoj se nalazimo. Mi smo sa naše strane doneli čitav niz mera sa ciljem suzbijanja epidemije a spremni smo i na uvođenje vanredne situacije ukoliko za tu odluku dobijemo preporuku stručnjaka. Pohvalio bih i zdravstvene radnike koji su već iscrpljeni, ali daju sve od sebe i treba im odati priznanje. U kontaktu sam i sa najvećim privrednim subjektima. Niko ne može da predvidi kako će se odvijati situacija sa korona virusom. Ako gledamo kroz budžet, mi smo kada je krenula vanredna situacija odložili mnoge javne nabavke. Moram da pohvalim državu koja je dobro reagovala i pomogla malu privredu sa minimalcima. Stanje u lokalnom budžetu je dobro, ali se pribojavamo šta će biti jesenas, a bojim se da ćemo ovu krizu osećati i naredne godine. Nema problema sa likvidnošću, nijedno socijalno davanje nije obustavljeno, sve što smo planirali sve je isplaćeno u roku, bez ikakvih problema, a sve zahvaljujući činjenici da se budžet Grada Pirota realno planira i dobro realizuje-kazao je Vasić.

Direktor doma zdravlja dr Radovan Ilić, kazao je da se u Kovid ambulanti u Pirotu dnevno javni između 60 i 70 pacijenata, što je značajan porast u odnosu na raniji period. Direktor Ilić kazao je da, u poređenju sa drugim delovima Srbije, situacija u Pirotu može se oceniti zadovoljavajućom, ali nikako ne sme biti opuštanja.

Najmanji broj obolelih među starijima od 70 godina

Dr Radmila Zec je kazala, da su posebno interesantni podaci da je najmanje obolelih u starosnoj grupi između 70 i 80 godina – svega 2.4 posto.

-Najveći broj obolelih je među radno aktivnim stanovništvom, starosti od 30 do 59 godina – 60,2 posto-kazala je dr Zec.

Dr Radovan Ilić: Četvoro pirotskih lekara, anesteziologa i infektologa pomaže kolegama u Nišu

-U ovakvim situacijama normalno je da se ustanova tercijalnog nivoa oslanja i na ustanove primarnog i sekundarnog ranga, kao što se u redovnoj situaciji ustanove nižeg ranga, primarne i sekundarne, oslanjaju na ustanove tercijalnog nivoa, u našem slučaju Klinički centar Niš. Ovo je nešto novo sa čime se zdravstveni sistem u svetu suočio. To nije epidemija koja ima svoj početak i kraj u jednoj sezoni, ovde će se sigurno sezone, jedna, dve ili tri spojiti tako da moramo da naučimo da živimo sa ovim virusom. Kada će on doživeti takve promene da se sam ugasi, to mi ne možemo da znamo u ovom trenutku-poručio je dr Ilić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker