Kultura

Olivera Nikolić dobitnica ovogodišnje nagrade “Arhitekta Aleksandar Radović”

Olivera Nikolić, inženjer arhitekture i asistent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu dobitnica je ovogodišnje prestižne nagrade “Arhitekta Aleksandar Radović”. Njoj je nagradu na prigodnoj svečanosti uručila upravitelj Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović” Elena Vasić Petrović.

Olivera Nikolić inženjer arhitekture i asistent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu svoju plodnu karijeru započela je odmah nakon završetak studija kao saradnik u projekt biroima ali je veoma brzo započela samostalnu delatnost u oblasti unutrašnjeg uređenja i arhitekture muzejskih objekata. Učestvovala je u izradi preko 120 arhitektonskih ali projekata unutrašnjeg uređenja.

nagrada arhitekta aleksandar radović oliveri nikolić

Paralelno sa praksom u struci okreće se i naučno istraživačkom radu i kontinuiranom stručnom usavršavanju. Autor je i koautor više desetina naučnih radova u oblasti arhitekture. U okviru doktorskih studija na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu bavi se primenom BIM sistema projektovanja u arhitekturi kao i primenom različitih savremenih, digitalnih metoda u oblasti interpretacije i prezentacije arhitektonskog nasleđa.

Predmet njenog naučnog i praktičnog rada jeste unapređenje enterijera bolnica i objekata za negu i oporavak pacijenata ali uređenje i funkcionalnost muzejskih zgrada i objekata sa spomeničkim karakteristikama.

Posebnu vrednost njenom radu daje i hrabar iskorak ka interpretaciji muzejskog nasleđa obogaćen aktivnostima u cilju unapređenja pristupačnosti javnih a naročito muzejskih objekata i spomenika kulture.

U svojoj plodnoj karijeri bila je autor dizajna enterijera izložbenih prostora kao velikog broja muzejskih postavki i izložbi među kojima svakako treba pomenuti nove stalne postavke muzeja u Leskovcu, Vranju, Knjaževcu. Posebno mesto među ovim projektima zauzima po svemu izuzetan, a naročito u smislu zaštite spomeničkog nasleđa, Glavni projekat unutrašnjeg uređenja i dizajna stalne muzejske postavke prvog sprata zgrade Logora u memorijalnom kompleksu 12. februar u Nišu, kojom je arhitekta Olivera Nikolić konkurisala i zbog koje je jednoglasnom odlukom komisije Fondacije arhitekta Aleksandar Radović i nagrađena na konkursu 2020. godine.

Kao četvrti dobitnik ove značajne nagrade arhitekta Olivera Nikolić nastavlja da praktičnim primerom i svojim obrazovnim radom promoviše vrednosti za koje se, svojim višedecenijskim radom u oblasti arhitekture, zaštite i interpretacije kulturnog nasleđa Srbije zalagao i arhitekta Aleksandar Radović čije ime nosi Fondacija i ova nagrada.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker