IntervjuSport

Oliver Kostić za Pirotske vesti: Bajern rapidno napredovao, velike ambicije kluba iz Minhena

Pirotski trener Oliver Kostić, sada na klupi bavarskog košarkaškog giganta – Bajerna iz Minhena, u razgovoru za Pirotske vesti kazao je da je ovaj klub poslednjih godina mnogo napredovao, što i rezultati pokazuju pa su s razlogom ambicije za ovu sezonu – najviše.  Osim Kostića, velike zasluge za ogroman napredak košarke u Bajernu ima svakako i Marko Pešić, takođe poreklom Piroćanac i sin proslavljenog Svetislava Karija Pešića, koji je  generalni menadžer kluba.  Od skora u Bajernu sa mlađim selekcijama radi još jedan mladi i uspešan trener Mihajlo Mitić, nekadašnji trener KK Pirota.  Kostić se osvrnuo i na Svetsko prvenstvo u košarci i na igre naše reprezentacije, ali i naravno na pirotsku košarku. 

Iako je košarkaška sekcija FC Bayern iz Minhena mlad klub, on se po Kostićevim rečima razvija rapidno.

-Ambicije kluba su uvek najviše, stremi se ostvarivanju vrhunskih rezultata kako na terenu tako i van njega. Košarkaška sekcija FC Bayern je mlad klub koji se rapidno razvija iz godine u godinu i već je dostigao visok nivo organizacije i sportskih rezultata. Samo osvrt na prethodnu sezonu govori puno u prilog tome. Klub je bio prvak Nemačke u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji i postigao rekordan broj pobeda  u novom formatu Evrolige. Organizaciono, klub je napravio ogroman korak ulaganjem u potrebnu infrastrukturu za dalji razvoj profesionalnog pogona, ali i investiranjem u  program za mladje kategorije. I u nastupajućoj sezoni ciljevi su visoki. Želimo da potvrdimo primat u Bundes ligi a u Evroligi nam je cilj – play off. Tim je formiran i potencijali su tu ali naravno to je samo jedan preduslov. Treba uložiti puno rada i napora da bi potencijal pretvorili u kvalitet-kaže Kostić za Pirotske vesti.

Oliver Kostić sa Kobe Brajantom, legendom NBA košarke

On se osvrnuo i na Mundobasket u Kini, gde naša reprezentacija nije uspela da se plasira u završnicu i borbu za medalje.

-Mundobasket je praktično ušao u završnu fazu. Pozitivna strana ovog prvenstva je veliki broj ekipa koji je učestvovao i to je veoma važno kada je reč o popularizaciji košarke. Ono sto je evidentno, ogromna je razlika u kvalitetu izmedju reprezentacija da ih tako nazovem, iz prvog  i reprezentacija iz drugog prstena. Potrebno je još mnogo vremena da takmičenje u ovom formatu postane kompetitivnije. Ipak, treba spomenuti da je kvalitet reprezentacija koje se bore za visok plasman prilično ujednačen i da svako svakoga može da pobedi, što su i utakmice u drugoj fazi kao i četvrtfinalne pokazale. Veliko iznenadjenje su svakako Česka i Poljska. Na žalost, naša reprezentacija nije ispunila zacrtani cilj da se bori za medalju. Čini se da su pritisak i očekivanja bili preveliki za naš tim koji je u najvažnijim utakmicama podbacio. Iz ovoga treba izvući pouke i ubuduće se bolje pripremiti jer sa igračkim potencijalom koji posedujemo, pritisak i očekivanja ce uvek biti najvisi-zaključuje Kostić.

Uprkos brojnim obavezama oko Bajerna, Kostić stiže da prati i košarku u Pirotu, tačnije igre KK Pirota.

-Redovno pratim rezultate našeg kluba i održavam kontakte. Raduje me da je klub veoma stabilan u drugoj ligi. Ono što meni kao treneru nedostaje je veća podrška mladim igračima, da im se da veća uloga i prostor u prvom timu. Naravno da oni moraju svojim radom i ponašanjem da to zasluže ali moraju i da se istrpe. Nadam se da će već ove sezone dobiti taj podstrek. Rad sa mladima iziskuje puno ulaganja, truda i strpljenja i samo je to put koji ubuduće može da iznedri nekog novog vrhunskog igrača-kaže Kostić.

fotografije – privatna arhiva Olivera Kostića

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker