Reportaža

Oldtajmeri – velika ljubav Piroćanca Aleksandra Todorovića

Naš sugrađanin Aleksandar Todorović, od malena gaji ljubav prema oldtajmerima. Još u osnovnoj školi je sa drugarima u selu Sukovo, gde je odrastao, “reparirao” i učio mehaniku na jednom starom fordu, a svoju veštinu usavršio je do te mere da prilikom reparacije radi samostalno sve osim limarije. Njegova “buba” iz 1975. godine izgleda kao da je juče izašla iz fabrike a na skupovima oldajmera mami uzdahe zaljubljenika u ovaj hobi. 

Kako Todorović priča za Pirotske vesti, poslednjih godina “bube” su mu preokupacija, a veliki je ljubitelj i legendarnog “fiće”, čija restauracija je njegov naredni projekat.

buba pirot aleksandar todorović

-Bubu koju sam poslednu restaurirao, uradio sam kompletno fabričkim delovima, koje sam naravno pre toga morao da očistim od korozije, naslaga masnoće, zapeklog ulja. Imao sam sreće da sam našao bubu koja nije bila limarijski previše propala pa je kompletna restauracija trajala “samo” četiri do pet meseci, inače može da traje i mnogo duže ako je limarija trpela ozbiljno dejstvo “zuba vremena”. Inače, bubu koju sam restaurirao kupio sam, igrom slučaja, od oca izuzetno popularne pevačice Jelene Kostov, od koje sam dobio i autogram kada je videla kako auto izgleda nakon restauracije. Autogram je Jelena Kostov napisala na samom automobilu, na unutrašnjoj strani štitnika za sunce iznad vozača-kaže Todorović.

autogram Jelene Kostov

On je pre restauracije bube koja je bila u vlasništvu porodice Jelene Kostov, restaurirao još stariju bubu, iz 1965. godine, a njena restauracija trajala je mnogo duže jer je auto bio u mnogo lošem stanju.

 

Todorović kaže da restauracija starih automobila jeste skup hobi, ali ako najveći deo posla radite sami, onda restauracija ne mora nužno biti “skup sport”.

-Pre svega to je neverovatna ljubav i neopisivo zadovoljstvo kada vidite kako se od automobila koga bi mnogi poslali na otpad, “radja” prelep retro automobil. Tog momenta, kada završite posao, zaboravljate na dane i mesece provedene u restauraciji i odmah počnete da razmišljate o narednom projektu-kaže Todorović, koji inače radi u kompaniji Tigar tajers.

foto i video Igor Djordjević

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker