Gradska hronika

Oko 70% članova Omladinske zadruge angažovano na različitim poslovima tokom leta

Letnja sezona poslova preko Omladinske zadruge je uveliko počela a najveća je potražnja za ugostiteljima i trgovcima. Tokom leta je veća potražnja za zadrugarima zbog povećanog obima posla i sezone godišnjih odmora. Ovog leta Omladinska zadruga ima oko 300 članova od kojih je na različitim poslovima angažovano 70 % zadrugara.

Najviše posla ima u ugostiteljstvu odnosno na bazenima i u ugostiteljskim objektima koji tokom leta imaju povećan obim posla. „U ovom sektoru imamo blizu sto angažovanih zadrugara na nivou celog Pirotskog okruga. Posle ugostiteljstva na drugom mestu je trgovina i tu imamo dosta angažovanih zadrugara u maloprodajnim objektima. Pored ovih poslova koji su dugotrajniji odnosno traju i po par meseci imamo i jednodnevne poslove. Na ovaj način angažujemo u proseku deset do dvadeset omladinaca mesečno. Tu su u pitanju razne promocije, podele flajera, lakši fizički poslovi i slično“ – kaže Aleksandar Tomić, direktor Omladinske zadruge Pirot.

Ranijih godina su brojni zadrugari sezonske poslove obavljali u pirotskoj Hladnjači. Direktor Omladinske zadruge kaže da se očekivala obnova saradnje sa  Hladnjačom ali je, kako su naveli iz ovog preduzeća, saradnja izostala  zbog loše sezone te nije bilo potrebe za angažovanjem dodatnih radnika preko Omladinske zadruge.

Određeni sezonski poslovi koji su bili popularni ranijih godina preko Omladinske zadruge više nisu aktuelni a usledile su  druge promene u ovom vidu radnog angažovanja. „U saradnji sa Omladinskim savezom i resornim ministarstvom  trudimo se da promenimo određene zakonske regulative koje u velikoj meri ograničavaju angažovanje radnika preko zadruga. Što se tiče omladinaca koji su iskazali interesovanje da rade tokom leta ova godina je značajno bolja od prethodnih par godina i trenutno imamo preko 300 članova. Mi se trudimo da svakom od njih ponudimo angažovanje u toku godine ali sve to zavisi od tržišta. U ovom trenutku je angažovano više od sedamdeset posto naših članova“ – kaže direktor Omladinske zadruge, Aleksandar Tomić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker