Lokalna samouprava

Oko 300 studenata dobiće jednokratnu novčanu pomoć, podeljene i studentske stipendije

Odeljenje za vanprivredu početkom godine realizuje brojne konkurse namenjene studentima, sportistima, verskim zajednicama medijima, nevladinim organizacijama… Načelnik ovog odeljenja Sava Kostić u razgovoru za Pirotske vesti kaže da je ove godine posebno veliko interesovanje za studentske stipendije ali i jednokratnu novčanu pomoć studentima. Očekuje se da ovaj vid podrške dobije 300 studenata, kaže Kostić.

Sava Kostić

-Nedavno su završena dva konkursa koja su veoma značajna, a reč je konkursima za dodelu stipendija studentima i jednokratne novčane pomoći. Ove godine dodeljeno je deset stipendija u iznosu od po 9.000 dinara mesečno, koje će se realizovati u deset isplata, ukupno po 90.000 dinara. Ovaj konkurs grad Pirot je počeo da raspisuje još 2012. godine i od tada, do ove godine, podneto je oko 400 prijava. Grad je do sada stipendirao 165 studenata. Za ove namene u budžetu je u navedenom periodu izdvojeno i isplaćeno oko 40 miliona dinara. Što se tiče konkursa za dodelu jednokratne pomoći studentima ova godina je specifična. Imamo veliki broj prijava, neuporedivo veći nego prethodnih godina. Trenutno imamo 318 prijava. Videćemo da li svi ispunjavaju uslove, ali očekujemo da oko 300 studenata dobije jednokratnu novčanu pomoć. Iznos te pomoći varira iz godine u godinu, zavisi i od raspoloživih sredstava u budžetu, a i od broja prijavljenih studenata-kaže Kostić.

Jedan od najznačajnijih konkursa u oblasti vanprivrede jeste konkurs za sufinansiranje projekata udruženja građana.

-Kao grad smo svesni uloge i značaja uloge organizacija civilnog društva. Ovaj konkurs je otvoren tokom cele godine. Trenutno je dostavljeno oko 25 projekata, a komisija će uskoro doneti odluku o finansiranju projekata. Povezano sa ovim konkursom jeste i konkurs za finansiranje Lokalnog plana akcije za decu. Kao grad smo ponosni na ovaj dokument i svake godine raspisujemo konkurs. Iznos sredstava koja se dodeljuju po ovom konkursu je 2,5 miliona dinara. Konkurs je završen, a podneta su 22 projekta. Komisija analizira i proverava sve projekte i očekuje se da do kraja meseca bude doneta odluka o raspodeli sredstava-navodi načelnik Kostić.

Pomoć verskim zajednicama

Konkurs koji je u toku jeste konkurs za finansiranje projekata verskih zajednica.

-Iz budžeta je opredeljeno 5 miliona dinara. Uglavnom se ovi projekti odnose na sanacije i rekonstrukcije verskih objekata. Jedan od konkursa koji je relativno skoro raspisan i trajaće do kraja meseca jeste konkurs za dodelu sportskih stipendija. Ove godine isnoz sredstava je 640.000 dinara. Do 7. maja otvoren je konkurs za finansiranje projekata u oblasti omladinske politike. Za ove namene opredeljeno je 400.000 dinara. Veoma je značajan konkurs koji drugu godinu raspisujemo, a odnosi se na sufinansiranje projekata u oblasti zdravstva. Ovaj konkurs je otvoren do 30. novembra. Početkom godine završen je konkurs za sufinansiranje projekta u oblasti javnog informisanja. Za 23 projekta dodeljeno je skoro 20 miliona dinara. Ono što je bitno za ovaj konkurs jeste to da je Pirot jedan od retkih gradova koji početkom godine raspisuje ovaj konkurs sa veoma značajnim sredstvima. Svesni smo značaja funkcionisanja lokalnih medija i ovaj konkurs je jedan od prioritetnih zbog čega se i organizuje na samom početku godine-zaključuje Kostić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker