Reportaža

Oko 10.000 posetilaca na Sajmu pirotske peglane

Ovogodišnji Sajam pirotske peglane kobasice oborio je sve rekorde po posećenosti jer ga je, po nezvaničnim podacima, posetilo možda čak i 10.000 posetilaca, među kojima je najviše turista iz susedne Bugarske.

sajam peglane kobasice u pirotu_11

Kako je na otvaranju Sajma kazao predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, po raspoloživim podacima, iz Bugarske je jutros preko graničnog prelaza Gradina u Srbiju ušlo oko 150 autobusa sa turistima iz cele Bugarske.

sajam peglane kobasice u pirotu_07

“To je oko 7.500, možda i 8.000 ljudi, što je zaista rekordna posećenost koja je prevazišla sva naša očekivanja. Čestitam organizatorima i zahvaljujem se svima koji su došli na Sajam”, kazao je Vasić.sajam peglane kobasice u pirotu_13

Ovogodišnji promoter Sajma je poznati televizijski novinar Zoran Kesić, koji je zvanično i otvorio sajam rečima “Peglaj Pirot, veseli se Srbijo”.

“U afrodizijačka svojstva pirotske vijagre imao sam prilike i sam da se uverim sinoć kada sam sa dva drugara došao u Pirot. Šalim se. Peglana kobasica je istinski brend, kao što je to i naš smisao za humor, kačkavalj, kao što su to i ovce koje se napasaju na staroplaninskim proplancima. Zato je moj zadatak da peglanu kobasicu promovišem i širom Srbije i u Beogradu jer je to istinski, naš autentični brend”, kazao je Kesić Pirotskim vestima.

sajam peglane kobasice u pirotu_08

Stručni žiri na čelu sa prof. dr Branislav Zlatkovićem imao je veoma težak zadatak jer je ove godine vršena rigorozna provera kvaliteta svih 36 proizvođača koji su se prijavili za učešće na Sajmu. Svi proizvođači su prošli proveru kvaliteta na specijalističkom veterinarskom institutu u Nišu i dobili su i sertifikate koji će im puno značiti u daljem radu i promociji svojih proizvoda.

sajam peglane kobasice u pirotu_10

Na kraju je žiri za proizvođača najbolje peglane kobasice proglasio ekipu “Kasarinac”, drugo mesto osvojila je ekipa “Drakče”, a treće ekipa “Temštanac”.

ACA_9734_resize
Ekipa Kasarinac napravila najbojlu peglanu kobasicu po oceni žirija

 

 

Nagradu za najbolje uređeni štand dobio je sto broj 17.

ACA_9729_resize
Nagrada za najuređeniji štand

 

 

Organizatori ove manifestacije koja je oborila sve rekorde po posećenosti su Turistička organizacija Pirot, Dom kulture, Sportski centar Pirot, a pokrovitelj je opština Pirot. Manifestaciju je pomogla i kompanija “Tigar tajers”, kao i “Dunav osiguranje”.

ACA_9644_resize

Osim proizvođača peglane kobasice predstavio se i veliki broj proizvođača vrhunskog domaćeg vina, kao i proizvođači suvenira.

ACA_9705_resize

 

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker