Lokalna samouprava

Ogromno interesovanje za subvencije za samozapošljavanje

U Pirotu posluju 434 aktivna privredna društva i 1.571 preduzetnička radnja.  Najzastupljeniji je sektor trgovine i prerađivačke industrije, oko 40 % kod preduzetničkih radnji, i 51%   kod privrednih društava. Iz budžeta Grada Pirota je i ove godine  izdvojeno 5 miliona dinara  i još 4,9 miliona iz republičkog budžeta  za subvencije za samozapošljavanje, za koje se može aplicirati  do 9. juna. U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj ističu da je interesovanje za subvencije za samozapošljavanje najveće u poslednjih nekoliko godina.

Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kaže da  su u Pirotu žene osnivači firmi u 35% slučajeva dok je na nivou republike  25%  žena  zastupljeno u valsničkoj strukturi. „Sve veći broj žena se u poslednjih 5 godina odlučuje za pokretanje sopstvenog biznisa. Žene su u 40 do 45% slučajeva  korisnice  subvencija koje daje  KLER u saradnji sa NSZ“ – kaže Petrović. On ističe da su prošle godine  žene dobile 52%   subvencija za samozapošljavanje. Od 2021. do 2023. godine za samozapošljavanje se iz budžeta grada izdvaja oko 10 miliona dinara.

Petrović kaže da  među idejama za pokretanje sopstvenog biznisa dominiraju uslužne delatnosti odnosno najčešće se otvaraju  kozmetičarski,  frizerskii i manikirski saloni, teretane kao i  veliki broj advokatskih kancelarija. Registruju se preduzetničke radnje za  posluživanje hrane i pića kao i za  poslove domaće radinosti.  Poizvodne i zanatske usluge su manje zastupljene i uglavnom se odnose na poslove iz  oblasti tekstilstva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker