Gradska hronika

Oglašavanje sirena u podne počast stradalima u akciji “Oluja”

Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja” danas će biti obeležen, između ostalog, i oglašavanjem sirena u svim gradovima i opštinama Republike Srbije. Sirene će se oglasiti u 12 sati radi odavanja počasti stradalima.

Panorama Pirota
Panorama Pirota

Povodom tragčnog stradanja velikog broja pripadnika srpskog naroda u akciji hrvatske vojske pod nazivom “Oluja”, Organizacioni odbor Republike Srbije i Republike Srpske proglasio je za 5. avgust za Dana sećanja na stradanje i progon Srba.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima i na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima pristizale u Srbiju.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u “Oluji” je proterano 250.000 krajiških Srba, njih 1.856 je ubijeno, a 836 se vode kao nestali.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker