Kultura

Održano književno veče u znak sećanja na Milovana Danojlića

U amfiteatru Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija u Pirotu održano je književno veče posvećeno velikanu srpske književnosti, akademiku, nedavno preminulom Milovanu Mići Danojliću. Učesnici književne večeri bili su Kaja Pančić Milenković, pesnikinja i novinarka, prof. dr Jelena Veljković Mekić, Aleksandar Aleksić, glumac, i Alina Sarvanović, studentkinja.

Krajem prošle godine jedan od naših najpoznatijih književnika, Milovan Mića Danojlić, preminuo je posle kraće bolesti u Parizu. Jedan je od najplodnijih stvaralaca, i kao pesnik za decu i odrasle, i kao prevodilac i prozaista. Prof. dr Jelena Veljković Mekić kaže se njegova poezija za decu teško može okarakterisati kao samo dečja.

“Ono što je karakteristično za njega jeste da je istovremeno prijemčiv i odrasloj čitalačkoj publici i deci. Njegove pesme su izrazito nedečje. On koristi taj neki manir kojem nisu pribegavali mnogi pređašnji pesnici za decu. On se obraća deci sa punim poštovanjem, ne koristi neki tepavi dečji jezik, ne igra se preterano rimama, teži da uvek nešto bitno kaže, a nije preterano didaktičan pesnik. U njegovom pesništvu nalazimo odrasle ljude sa kojima postupa kao sa sebi jednakim i onda može da ih iskritikuje i kaže nešto više o ozbiljnim životnim pitanjima. Tako da je njegova poezija za decu veoma interesantna i odraslima” – rekla je profesorka Veljković Mekić.

Pesnikinja i novinarka, Kaja Pančić Milenković, kaže da je izuzetno počastvovana svojim učešćem u književnoj večeri posvećenoj Mići Danojliću. Ona je prošle godine imala jedan veoma zapažen intervju sa velikim književnikom i akademikom.

“Možda je to jedan od njegovih poslednjih dužih intervjua. Razgovarali smo na daljinu, onlajn, gotovo dvadesetak dana. Taj razgovor je objavljen u feljtonima u pirotskoj Slobodi i bio je jako čitan. Zatim sam poslala tekst Letopisu Matice srpske i za pet minuta dobila sam odgovor da će biti objavljen. Ovoj književnoj večeri Pirot se pridružuje poštovaocima Milovana Danojlića, jer je njegov zavičajni Ljig svojoj Biblioteci dao njegovo ime još za njegovog života. Oni su prvi u Srbiji organizovali pomen, odnosno književno veče posvećeno njemu. Objavio je sedamdesetak knjiga a njegovi eseji su ga, možda, najviše koštali.  Svojevremeno je napustio Srbiju, otišao je u Francusku i tamo živeo 40 godina, do svoje smrti” – rekla je Kaja Pančić Milenković.

Foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker