Lokalna samouprava

Održana treća po redu Međunarodna naučna konferencija u Pirotu

Danas se u skupštinskoj sali Gradske uprave Pirot održava treća po redu Međunarodna naučna konferencija koja za temu ima razvoj i prekograničnu saradnju. Konferenciju organizuju Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) – Ogranak u Nišu, Grad Pirot, Privredna komora Pirot, Fakultet za menadžment Zaječar, Univerzitet Metropolitan i Fakultet za primenjenu ekologiju Futura Beograd. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kao i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Osnovni cilj Konferencije je da promoviše naučne radove zasnovane na aktuelnom stanju regionalnog razvoja, prekograničnoj saradnji i analizi uticaja nove industrijalizacije na regionalni razvoj.

Prof. dr Ninoslav Stojadinović (SANU): Perspektive Pirota izuzetne

-Pre svega, to je jedna zdrava sredina, i politički i ekonomski, odličan doprinos bruto domaćem proizvodu, ubedljivo najveći u Jugoističnoj Srbiji, tu je i Tigar tajers, Slobodna zona Pirot, blizina granice i saradnja sa Bugarskom, tu je granica sa EU, a ono što ja lično znam, veliki broj divnih đaka, budućih studenata, dolazi u Niš, Beograd, druge univerzitete u Srbiji i to je nešto što predstavlja garanciju za kvalitet. Ovde ima profesora nekoliko univerziteta iz Srbije. Mi smo došli i novim autoputem, što je još jedna važna komparativna prednost. Jednostavno, ima puno uslova, puno prednosti i dobro je što ovde postoji i UOPK Pirot, jedina u Srbiji koja odlično funkcioniše-kazao je prof. dr Stojadinović i dodao da je pokrenuta inicijativa i da Pirot dobije fakultet, što ovaj grad zasigurno zaslužuje.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je novinarima da se pokazalo da Pirot ima kapaciteta da organizuje međunarodnu naučni konferenciju.

-Imamo pristojan odziv, na prvoj je bilo 45 naučnih radova, na drugoj 70, na ovoj 62 naučna rada iz zemlje i inostranstva. To sve govori da je Pirot prepoznat u stručnoj javnosti kao centar za lokalni ekonomski razvoj i prekograničnu saradnju. Što se tiče ideje profesora Stojadinovića, ta ideja postoji u našem gradu dugi niz godina. Mi smo pokušavali da razgovaramo o tome i sa privatnim i državnim fakultetima, računamo na saradnju i pomoć ogranka SANU u Nišu na čijem je čelu profesor Stojadinović i to je proces koji u narednim godinama treba da dobije okvire i da se realizuje-kazao je gradonačelnik Vasić.

Dr Dragan Kostić, predsednik UOPK Pirot i direktor Slobodne zone Pirot kazao je novinarima da je na početku konferencije izvršena analiza radova sa prošlogodišnje konferencije.

-To je za nas veoma važno jer se trudimo da se prezentuju naučni radovi koji mogu da zažive ovde u našem gradu i okolini i da naše članice imaju korist od toga. U pomenutim radovima nalaze se najnovija svetska znanja iz oblasti ekonomije. Mi već znamo kako će Pirot  i Slobodna zona da se razvija u Četvrtoj industrijskoj revoluciji. Svoj doprinos je dala i Svetska organizacija slobodnih zona koja od juče ima svoju kancelariju u Pirotu-kazao je dr Kostić.

Potpisan ugovor o saradnji sa Fakultetom za menadžment iz Zaječara

Prof. dr Dragan Mihajlović, dekan Fakulteta za menadžment iz Zaječara kazao je da je značaj ove konferencije nemerljiv. 

-Moram da pohvalim da se treću godinu zaredom organizuje naučna konferencija u Pirotu. Sa Ugovornom okružnom privrednom komorom Pirot potpisali smo ugovor koji podrazumeva takozvano dualno obrazovanje, odnosno da se kadrovima koji već rade u okviru SZP omogući da uz doškolovavanje od godinu dana, odnosno dva semestra-kazao je prof. dr Mihajlović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker