Lokalna samouprava

Održana tradicionalna Banicijada u Novom Zavoju – u znak sećanja na potop Zavoja

Danas je u organizaciji Mesne zajednice Novi Zavoj i uz podršku Grada Pirot održana tradicionalna manifestacija Banicijada u Novom Zavoju. Ova manifestacija organizuje se uspešno poslednjih godina u znak sećanja na potop sela Zavoj. Ove godine se u spravljanju najukusnije banice nadmetalo stotinu vrednih pirotskih domaćica a najukusniju banicu je ocenjivao stručni žiri koga su činili profesor Aleksandar Mančić iz Mlekarske škole, predsednik Gradske skupštine Milan Popović i direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

 

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić koji je tom prilikom naglasio da je peta po redu, ova manifestacija više nego uspešna. 

-Želim da čestitam svim mesnim zajednicama koje imaju ideje poput ove i okupljaju ljude. Imamo ovakve manifestacije i u Krupcu, Izvoru, Temskoj, Poljskoj Ržani, evo i u Novom Zavoju i to je za svaku pohvalu. Lokalna samouprava će stojati iza ovakvih manifestacija, i u buduće će stojati-kazao je gradonačelnik Vasić i dodao da raduje činjenica da je interesovanje za Banicijadu bilo ogromno i kazao da su svi učesnici pobednici.

Predsednik MZ Novi Zavoj Zoran Pejčić Peja, idejni tvorac manifestacije,  kazao je da je interesovanje za ovogodišnju manifestaciju bilo veće nego ikada, ali da je iz organizacionih razlog bilo moguće učešće “samo” stotinu domaćica, među kojima ima i dece, što posebno raduje jer je to dokaz, po Pejčićevim rečima, da Novi Zavoj ima budućnost.

 

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da je Banicijada deo kalendara gastronomskih manifestacija zajedno sa manifestacijama
koje se održavaju u Temskoj, Izvoru, Krupcu, Poljskoj Ržani i drugim selima.

-To su manifestacije koje su bitne za nas, za područje grada, okrug, jer, pored Sajma peglane i drugih vodećih manifestacije, ove manifestacije pomažu da se vrati život i u sela, gradska naselja i druge delove grada-kazao je direktor Zlatkov.

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker