Lokalna samouprava

Održana sednica Skupštine grada – Usvojen budžet za 2023. godinu

Odbornici Skupštine grada Pirota na današnjoj sednici usvojili su još jedan rebalans budžeta, četvrti u ovoj godini, Odluku o budžetu za 2023. godinu, kao i Rešenje o davanju pod zakup nepokretnosti u javnoj svojini grada koje koristi Apotekarska ustanova Pirot. Predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević, smatra da je sednica protekla u demokratskoj atmosferi i da se veoma detaljno govorilo o planiranju budžetskih sredstava u 2023. godini.

Za usvajanje predloženog budžeta za narednu godinu glasalo je 46 odbornika, uzdržanih i protiv nije bilo. Istaknuto je da je, kao i prethodnih godina, budžet planiran realno kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje svih budžetskih korisnika. Zbog porasta stalnih troškova budžet za iduću godinu biće opterećen za oko 60 miliona dinara, a projektovan je u iznosu od 2.200.452.000 dinara.

“Ono što želim da kažem za ovaj budžet, kao i prethodne, mi to radimo oprezno, ostavljamo prostor da se budžet uveća tokom godine. Imali smo primer ove godine da smo krenuli sa izvornim budžetom od milijardu i devetsto miliona, a završili sa četrvrtim rebalansom od dve milijarde i devetsto miliona. Tako nešto se planira i za narednu godinu, praktično da se što manje sredastva za velike investicije troši iz osnovnog budžeta, a da se iznađu drugi izvori finansranja, kao što smo i do sada radili. Istakla bih jako uspešnu godinu u građevinskom pogledu. Ove godine 896 miliona je u ovoj godini uloženo u investicije, to je podvig vredan hvale i to je najveće ulaganje u poslednjih 15 godina. Drago mi je da smo za 40 miliona dinara povećali sredstva za PU “Čika Jova Zmaj” tako da ćemo smanjiti listu čekanje i želimo da imamo što veći obuhvat dece” – rekla je dr Dimitrijević.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da Pirot ima veliki broj planiranih kapitalnih investicija i nekoliko gradskih budžeta bilo bi malo da se oni realizuju. Polazi se od procene šta je priortet i za šta postoji novac u tekućoj godini. Izgradnja zgrade Službe hitne pomoći je u planu, ali trenutno nije prioritet, s obzirom da Služba funkcioniše u realativno dobrim uslovima. Vasić smatra da je važnije obezbediti novac za Predškolsku ustanovu i nova mesta za boravak dece. Što se tiče budžeta Vasić kaže da će on omogućiti kvalitetan rad svih korisnika.

“Budžet jeste veći od izvornog za 227 miliona dinara, ali da podesetim da smo u ovoj godini imali 4 rebalansa i nadam se da ćemo u 2023. godini, iako nam globalna situacija ne ide u prilog, takođe imati nekoliko pozitivnih rebalansa. Mi smo izdvojili više novca za socijalnu zaštitu, decu, predškolsko vaspitanje, osnovno i srednje obrazovanje, medije i sport, pa kada pogledate i za investicije i to daje veru da će budžet biti dobro realizovan i da će investiciona godina biti dobra” – rekao je Vasić.

Šef odborničke grupe “Najbolje za Pirot”, dr Žarko Todorović”, kaže da su upućene kritike jer se već dve godine na dnevni red ne stavlja pitanje za izbor gradskog ombudsmana, s obzirom da Statut grada to nalaže. Takođe, budžetom za 2023. godinu nije predviđen novac za implementaciju Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije. Dosta primedbi odnosilo se na zdravstvo, pre svega oko seoskih ambulanti i nedovoljan broj pedijatara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker